Dilluns, 21 d'abril de 2025
És notícia

Nova estafa a través de Whatsapp

Avatar photo
Els estafadors suplanten l’identitat d’algú proper, i de manera molt familiar demanen un Bizum

La periodista catalana Núria Codina ha estat víctima d’una nova estafa a través de WhatsApp, després de caure en una trama de suplantació d’identitat que li va costar 380 euros. L’engany es va produir quan la Núria va rebre un missatge aparentment del seu veí, un home gran amb qui tenia una relació cordial des de feia 15 anys.

El suposat veí va demanar-li un favor urgent per fer un pagament de 280 euros a través de Bizum, argumentant que el seu sistema no funcionava i mostrant una captura de pantalla que ho “verificava”. La Núria, que estava alertada de les estafes digitals, no va sospitar en aquell moment, especialment perquè el missatge estava redactat en català i utilitzava un to familiar, a més que la redacció dels missatges feien l’efecte que l’home, d’edat avançada i amb la seva dona malalta, estava atabalat. La Núria, també va comprovar que el número de telèfon i la imatge del xat coincidien amb les dades del seu veí.

Després d’un primer pagament, el suposat veí va insistir en un segon enviament de 200 euros. Aquí la Núria ja va començar a sospitar, tot i que finalment va fer un segon enviament de 100 euros. En passar les hores, va començar a desconfiar de l’autenticitat del missatge, especialment quan va intentar contactar amb el veí sense èxit. Sortia la bústia de veu o no contestava. “Després vaig saber que desvien les trucades”, explica. La situació es va confirmar quan va rebre una resposta del suposat veí a tots els missatges que ella li havia enviat, i la resposta va ser: “Qui ets?”, revelant que havia estat víctima d’una suplantació.

La Núria es lamenta: “Hauria pogut trucar al timbre el primer moment, o si hagués reflexionat una estona no ho hauria fet, però vols ajudar en aquell moment.” I afegeix: “Si m’escriu el meu germà i em demana 500 euros, li faig al moment, perquè tu veus que aquell telèfon és el del teu germà.”

Els estafadors també van intentar enganyar els familiars del veí, però sense èxit, ja que estaven al corrent del fet que l’home no utilitzava Bizum. La Núria, frustrada i decebuda, ha denunciat el cas als Mossos d’Esquadra, que tenen la captura de pantalla de tota la conversa de WhatsApp i la documentació del banc: el nom, el cognom, el DNI del titular i el número de compte associat al telèfon al qual ella va enviar els diners per Bizum, un total de 380 euros, que l’entitat bancària no li tornarà si no és amb una sentència judicial. A comissaria va saber que probablement el número de compte també és robat.

La Núria ha decidit fer pública la seva experiència per alertar altres persones sobre aquesta mena d’estafes, utilitzant les xarxes socials per difondre el seu cas. Moltes altres persones li han contestat el fil explicant casos similars i, en posar el número de destí del bizum a Google, ha comprovat que s’ha utilitzat en altres estafes com la seva.

Segons les recomanacions dels Mossos d’Esquadra per evitar estafes de WhatsApp, una manera d’evitar que t’usurpin el WhatsApp és tenir una verificació amb dos passos per entrar o que la informació personal només sigui visible als contactes.

Ara cal veure si amb aquestes recomanacions n’hi ha prou en aquests casos i davant d’altres avenços tecnològics que també poden utilitzar els delinqüents, com clonar la veu o la imatge per IA.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
visita Esther Niubó i Fèlix Larrosa

Visita institucional de la consellera d’Educació, Esther Niubó, a l’Ajuntament de Lleida

Notícia següent

El documental ‘La Joia: Bad Gyal’ arribarà als cinemes el 24 d’octubre

Notícies relacionades