Cal Rafeló, la fàbrica de tabacs Reig i CATSA són tres construccions històriques i els exponents del patrimoni industrial del país a través del qual es pot llegir un segle d’història del tabac al Principat. Per aquest motiu, i amb l’objectiu de preservar els seus valors arquitectònics, històrics, culturals i identitaris, el Govern ha aprovat la inclusió definitiva d’aquests tres edificis a l’Inventari general del patrimoni cultural d’Andorra, concretament a la secció segona com a béns immobles inventariats (BI).
Aquesta aprovació culmina el procés administratiu per a la protecció patrimonial d’aquests edificis que es va engegar a l’abril després que l'executiu fes pública la incoació de l’expedient d’inclusió d’aquests a l’inventari general del patrimoni cultural, seguint l’aval del consell assessor de Patrimoni Cultural.
A més, cal recordar que el passat mes de març es va formalitzar la compra de l’edifici que acollia la fàbrica de tabacs CATSA, per part del Govern i del comú de Sant Julià de Lòria. L’edifici es va adquirir per un valor de 4,2 milions d’euros, a parts iguals per les dues institucions, i que la corporació comunal cedirà l’ús del 50% de la propietat a l’executiu perquè s’hi desenvolupi un projecte estratègic i d’interès nacional.
Protecció de Cal Llarg a Prats
Continuant amb la protecció del patrimoni cultural del país, el Govern també ha acordat fer pública la incoació de l’expedient d’inclusió de la casa de Cal Llarg i la seva era, situada a Prats, a la secció segona de l’inventari general del patrimoni cultural, com a bé immoble. Ho fa d’acord amb les recomanacions del consell assessor de Patrimoni Cultural.
Cal Llarg, formada per la casa i una era amb forn, està datada del segle XIX i constitueix un exemple representatiu de l’arquitectura pròpia i tradicional andorrana que ha arribat fins a l’actualitat en bon estat de conservació i pràcticament sense transformacions.