Avui, les autoritats han visitat les promocions R10 i R13 del nou barri de Les Guardiannes, a Molins de Rei. Aquestes promocions sumen un total de 79 habitatges de protecció oficial. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz; el regidor d’Habitatge, Iván Mustieles; el gerent de l’AMB i conseller delegat de l’IMPSOL, Ramon Torra, i el director gerent de l’IMPSOL, Josep Maria Borrell.
Els pisos, que destaquen per ser construïts amb estructura de fusta, representen una fita pionera en la història urbanística del municipi.
Un projecte fet realitat pel 2027
Durant la visita, l’alcalde Xavi Paz ha destacat la importància del projecte i el seu bon ritme:“La totalitat d’aquests 79 habitatges fan l’esprint final pràcticament de l’habitatge públic en aquest nou barri de les Guardiannes. Són unes obres que estan anant bé de ritme, bé en els temps i en la planificació.” També ha volgut subratllar el valor innovador de les promocions: “Com heu vist, tenen unes característiques molt especials, perquè són edificis de fusta. És la primera vegada que innovem a Molins de Rei amb aquest tipus de construcció. Hem rebut explicacions sobre les ventilacions creuades, edificis molt més sostenibles des del punt de vista energètic i mediambiental.”
Respecte al calendari, ha indicat: “D’aquí a un any està previst que les obres acabin. És l’any que tenim per fer el procés d’aprovació de les bases i actualitzar el registre de demandants de protecció oficial. Preveiem fer el sorteig a finals del segon trimestre de 2026 i lliurar els habitatges després de l’estiu del mateix any.”
Finalment, ha remarcat el valor estratègic del projecte: “Amb aquestes obres fem més del 50% del compromís de mandat de 150 habitatges de protecció oficial. Hem vingut a certificar l’alta qualitat dels habitatges i d’aquests espais innovadors. No són pisos convencionals: permeten una participació activa del veïnat en l’eficiència energètica. Acompanyarem als futurs residents perquè sàpiguen com habitar-los.”
Edificis que respiren: sostenibilitat i innovació
Els nous blocs incorporen ventilació creuada, aïllament natural i materials sostenibles. Aquesta és la primera vegada que Molins de Rei aposta per la construcció en fusta, una tècnica que es va provar fa cinc anys a Cornellà i que ara es consolida al municipi.
Els habitatges estan dissenyats per garantir un mínim consum energètic, amb una clara voluntat de fer front a les crisis climàtiques i socials. No són només llocs per viure, sinó infraestructures socials habitables pensades per durar almenys un segle.
Un model d’èxit de cooperació públic-públic
El projecte és fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament i l’IMPSOL, amb cessió de sòl municipal que ha permès impulsar habitatges de lloguer assequible. Segons Paz:
“Aquest edifici s’entén com una infraestructura social habitable. Estarà fet per durar 100 anys, com a mínim. Sabem com vivim avui, però no sabem què passarà d’aquí 10, 30 o 80 anys. Per això fem habitatges tan flexibles i resilients com sigui possible.”
Nous temps, nous habitatges
Els responsables del projecte insisteixen que estem davant d’una nova manera d’habitar, amb pisos més oberts, flexibles, democràtics i adaptats al futur. Aquesta aposta per l’arquitectura ecològica i social demostra que, quan les administracions treballen juntes, és possible transformar radicalment la manera com vivim. “Aquest és un exemple clar que la col·laboració públic-pública pot ser exemplar. Quan hi ha oportunitats com aquesta, les administracions hem d’anar més enllà i fer edificis que siguin, també, equipaments socials.”, ha explicat Mustieles
Així doncs, Molins de Rei es posiciona així com un referent en l’habitatge públic del segle XXI.