La fotoperiodista barcelonina Anna Turbau ha mort als 76 anys. Estudiant de disseny gràfic a l’Escola Massana, Turbau es va decantar per la fotografia després de retratar el Barri Xinès de la capital catalana el 1975, amb la pobresa i marginació que un règim franquista a les acaballes s’esforçava per amagar. Un any més tard aniria a Galícia per fotografiar les lluites socials del territori.
Turbau va treballar per a publicacions com ‘Interviu’, ‘Primera plana’ o ‘Actual’. Entitats culturals com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) han lamentat la mort de la fotògrafa, que l’ha titllat de “fonamental per explicar la història del país” i l’ha considerat “una de les reporteres més importants en documentar la història contemporània”.
El MNAC també ha posat èmfasi en el fet que Turbau va fotografiar la Transició espanyola amb reportatges “de caràcter social i antropològic de gran valor documental”. Per això ha opinat que avui la fotografia catalana “perd una mirada profunda i compromesa amb la societat”.
El museu, que recorda que recentment ha adquirit obra de l’artista per a la Col·lecció Nacional de Fotografia, ha volgut expressar el condol a la família i els amics de la traspassada.