Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Política lingüística d’Andorra publica el nou vocabulari de la moto de neu

Avatar photo

El conveni amb el TERMCAT ha impulsat la creació d'una nova infografia interactiva del vehicle i un vocabulari associat

Publicada un nova infografia interactiva que permet consultar els noms de les parts de la moto de neu, i un vocabulari associat en què es recullen una quarantena de termes definits en català amb els equivalents en castellà, francès, anglès, italià i alemany. Aquest és un dels nous resultats que s’ha pogut impulsar gràcies al conveni entre el Centre de Terminologia Catalana (TERMCAT) i el Departament de Política Lingüística del Ministeri de Cultura i Esports.

La voluntat de la iniciativa és contribuir al coneixement de les motos de neu en llengua catalana, per aquest motiu el TERMCAT ha elaborat la infografia dels seus components principals, i un vocabulari que hi aporta les definicions i també una vintena més de termes relatius als tipus de motos de neu o a parts més específiques.

Avui la moto de neu té ús com a vehicle de transport i també en tasques de manteniment i auxili en zones habitualment nevades a l’hivern, però és especialment un vehicle recreatiu. La pràctica de la moto de neu com a disciplina d’esport i de lleure és molt popular al Canadà i als Estats Units i té cada cop més èxit a les estacions d’esquí andorranes i catalanes, sobretot en excursions per camins preparats.

Cal tenir en compte que una moto de neu és bàsicament una moto grossa adaptada al desplaçament sobre superfícies nevades o gelades, sobretot per mitjà d’una eruga que facilita la tracció i de dos esquís anteriors que n’asseguren l’estabilitat. Això fa que part de la terminologia sigui compartida amb les motos de base (per exemple, maneta de fre, manillar i puny); part amb els cotxes, per raons d’amplada i punts de suport (com ara capó, fre d’estacionament i para-xocs), i part amb els vehicles de tracció per eruga (eruga, roda tensora o roda de tracció); a més, evidentment, també hi ha un grup de termes propis (esquí, paraneu o reposapeus).

La infografia s’afegeix al conjunt de materials i recursos gràfics i interactius que ofereix el TERMCAT a la seva pàgina web. Actualment s’hi recullen més d’un centenar de pòsters, infografies i altres recursos dels diversos àmbits d’especialitat. I el vocabulari forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix més de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.

El Departament de Política Lingüística renova periòdicament el conveni amb el TERMCAT des del 1997 amb l’objectiu d’elaborar i editar diccionaris, vocabularis, lèxics i terminologies per difondre els termes adequats en català d’especialitats esportives, mèdiques, científiques i tècniques. Els àmbits de la neu i els esports d’hivern, l’educació, els drets humans, les relacions internacionals o la ciberseguretat són alguns dels que han ampliat i actualitzat el vocabulari gràcies a aquesta col·laboració.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Vic, capital mundial del raid hípic aquest 2022

Notícia següent

Igualada remodelarà la plaça de Sant Crist

Notícies relacionades