Presó provisional sense fiança per a Santos Cerdán: "Bolaños serà el pròxim objectiu"

La causa segueix oberta, i l'exnúmero tres del PSOE ha suggerit que aquesta persecució política podria continuar amb altres figures del govern

30 de juny de 2025 a les 15:49h

El Tribunal Suprem ha dictat presó provisional sense fiança per a Santos Cerdán, exsecretari d'Organització del PSOE, després de ser acusat d'integrar-se en una organització criminal, suborn i tràfic d'influències en el marc de la trama de corrupció coneguda com a "cas Koldo". El magistrat Leopoldo Puente, que presideix la investigació, ha pres aquesta decisió seguint la petició de la fiscalia anticorrupció, que ha argumentat risc de fuga i possible destrucció de proves.

Durant la seva declaració davant el jutge, Cerdán ha negat qualsevol implicació en activitats il·legals i ha qualificat els àudios incriminatoris de "descontextualitzats" i "manipulats". L'exnúmero tres del PSOE ha defensat que aquestes proves no reflecteixen el sentit real de les converses, i ha subratllat que són "fragments" que la Guàrdia Civil ha tret de context per crear conclusions errònies. "Tot això és fruit d'una campanya contra un govern sense lligams amb el passat", ha assegurat, argumentant que la seva situació judicial és resultat d'una persecució política per la seva implicació en les negociacions entre el govern espanyol i forces independentistes com Junts, Bildu i el PNB.

Defensa i al·legacions de persecució política

Cerdán ha afirmat que, com a part del PSOE, mai han finançat irregularment el partit i ha deixat clar que no ha fet cap tipus de pressió per aconseguir adjudicacions. "Els avenços aconseguits pel govern de Pedro Sánchez no agraden a determinats poders que volen arrossegar el PSOE pel fang", ha subratllat en la seva defensa. A més, ha reconegut que una de les qüestions més controvertides és la seva compra, per 6.000 euros, del 45% de l'empresa Servinabar, però ha explicat que mai va arribar a pagar la quantitat acordada i que el contracte mai es va formalitzar en escriptura pública.

Segons Cerdán, la seva implicació amb empresaris i les obres adjudicades a empreses com Acciona es va basar exclusivament en el seu desig d'obtenir obres per al territori, sense cap mena de tràfic d'influències.

El cas i la reacció del PSOE

Aquest cas ha acaparat l'atenció pública, especialment pel fet que Cerdán, fins fa poques setmanes, era considerat una de les persones de confiança de Pedro Sánchez. El president espanyol ha respectat la decisió judicial i ha declarat en roda de premsa que és "la justícia qui ha de dirimir les responsabilitats". Sánchez ha afegit que el PSOE va actuar "amb contundència" davant la situació, destacant la diferència amb altres formacions polítiques que no assumeixen cap mena de responsabilitat en casos similars.

En el mateix sentit, el president ha promès la "màxima col·laboració" amb la justícia per tal d'aclarir els fets. L'acusació popular, liderada pel PP, s'ha mantingut ferma en el seu suport a la presó provisional, i han tornat a exigir la dimissió de Sánchez.

Continuïtat de la investigació

La causa segueix oberta, i l'exnúmero tres del PSOE ha suggerit que aquesta persecució política podria continuar amb altres figures del govern, com el ministre de Justícia, Félix Bolaños, qui, segons Cerdán, serà el pròxim objectiu per les seves negociacions amb ERC.

El cas Koldo continua revelant noves peces del trencaclosques de possibles irregularitats en la política espanyola, amb la investigació encara en marxa i més testimonis esperats en els propers dies.

Sobre l'autor
Maria Lorenzo foto
Maria Lorenzo
Veure biografia
El més llegit