La Paeria de Lleida ha presentat aquest matí el nou contracte d'enllumenat públic a representants d'entitats veïnals i comerciants de la ciutat per tal de facilitar la informació corresponent a aquest nou pla integral de millora de l'enllumenat de la ciutat, que consistirà en la renovació a partir del mes de setembre de 15.000 punts de llum dotats de tecnologia i sistemes d'intel·ligència artificial que permetran observar, processar informació i connectar directament amb la Guàrdia Urbana per si es produeix algun tipus d'incidència al voltant d'aquest punt de llum.
Així ho ha explicat l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, en l'atenció posterior als mitjans de comunicació després de la sessió informativa celebrada a la Cafeteria Davall de la Llotja de Lleida.


"Amb aquest projecte farem que Lleida tingui el 100% de la tecnologia LED implantada, una de les primeres capitals de tot l'Estat que tindrà aquesta tecnologia implantada, i això vol dir la renovació a partir del mes de setembre de 15.000 punts de llum que permetrà avançar en confort, en ciutat intel·ligent, i també en la millora de l'enllumenat d'equipaments esportius i avançar en seguretat amb l'objectiu de guanyar en sensació de seguretat efectiva", ha explicat l'alcalde.
En aquest sentit, els punts de llum que s'implantaran estaran dotats de tecnologia i sistemes d'intel·ligència artificial que permetran observar, processar informació i connectar directament amb la Guàrdia Urbana per si es produeix algun tipus d'incidència. L'operació, segons ha dit el paer en cap, "té unes dimensions extraordinàries, amb una inversió de 31,2 milions d'euros". L'adjudicatària del nou contracte serà l'empresa lleidatana LleidaLum amb una durada de 12 anys.

La Paeria compta 217 punts foscos a la ciutat i les entitats veïnals i comercials podran afegir-ne més

"La ciutat guanyarà amb calidesa, amb llum i resoldrà aquells punts històrics foscos que s'han produït per diverses raons, perquè directament no hi ha llum o pel conflicte entre l'arbrat i la il·luminació", ha dit l'alcalde. La Paeria de Lleida i els tècnics responsables compten un total de 217 punts foscos a la ciutat, tot i que també han demanat la complicitat de la ciutadania per tal que puguin fer arribar aquelles demandes a propòsit d'això. "Molts punts ja els tenim censats, però altres segur que no". D'aquesta manera, les entitats podran fer arribar a la Paeria altres punts foscos no censats.
https://laciutat.cat/laciutatdelleida/lleida/lleida-estalviara-12-milions-deuros-en-dotze-anys-en-la-factura-de-la-llum-amb-lidaeEl temps d'execució del nou contracte serà d'un any, amb la voluntat d'iniciar-ho al setembre de 2026 i acabar-ho al setembre de l'any següent. "El govern avança i compleix. Aquesta actuació la vam plantejar al PAM, conjuntament amb neteja i jardineria, a fi efecte de guanyar confort urbà i fer una ciutat més empàtica, a més d'una ciutat més moderna amb aquesta tecnologia que ens permet estalviar i invertir en el propi sistema. És un exemple en l'excel·lència de la gestió i bon govern", ha dit Larrosa.
Càmeres 360º amb tecnologia vinculada a la seguretat i connexió amb la Guàrdia Urbana
Tal com ja s'ha explicat, aquests punts de llum també inclouran càmeres. De fet, ja està en marxa la prova pilot en alguns punts de la ciutat com l'avinguda del Doctor Fleming, l'avinguda de Flix i al carrer Anastasi Pinós a Pardinyes. Davant de l'escola de Pardinyes ja hi ha un sistema de sensors de forma que la intensitat de la llum s'incrementa a mesura que t'atanses. Aquestes càmeres facilitaran informació de forma permanent amb la Guàrdia Urbana per contribuir a la implantació de tecnologia vinculada a la seguretat. "Són càmeres 360 i permeten facilitar informació. El foco és que milloren la il·luminació i la sensació de seguretat, a més de captació d'informació", ha explicat l'alcalde, que ha dit que fa uns mesos van veure les proves de com funcionen aquestes càmeres a Barcelona.
El nou contracte inclou la millora d'enllumenat dels equipaments municipals i patrimonials
D'altra banda, l'alcalde també ha fet referència a una altra de les línies d'inversió d'aquest nou contracte, que és posar en valor el patrimoni de la ciutat. "Hi haurà un canvi important en la il·luminació monumental, a la Seu Vella especialment, i altres com Indíbil i Mandoni, l'Església de Sant Martí, l'Església de Sant Llorenç o l'edifici de la Paeria.
Els nous fanals de llum tenen 100.000 hores de vida, equivalent a 25 anys
Entre les diferents qïuestions veïnals durant la sessió informativa, han anat en la línia de quan es farien els canvis, així com la vida del material amb un contracte de 12 anys. La vida dels nous fanals tindran 100.000 hores de vida, equivalent a 25 anys.
"Hem rebut aplaudiments perquè ens hem de sentir reconfortats i amb la voluntat de col·laboració amb les entitats veïnals, m'alegro molt i això és un equip de 151.000 persones", ha dit l'alcalde, que finalment ha agraït la tasca de la Regidoria de Sostenibilitat, especialment de la tinenta Begoña Iglesias, i del seu equip.
