Un segon intent d’atemptat contra Donald Trump, ha tornat a posar la seguretat de l’expresident i candidat republicà en el punt de mira, a només 50 dies de les eleccions presidencials.
Els fets van tenir lloc ahir a Palm Beach, Florida, mentre Trump jugava a golf al seu club privat. Un home armat, identificat com Ryan Wesley Routh, de 58 anys i resident a Hawaii, va ser detingut després que un agent del Servei Secret el descobrís apuntant amb un fusell d’assalt AK-47 des de la tanca que envolta el club.
L’atacant, que havia viatjat anteriorment a Ucraïna per lluitar en la guerra i havia estat condemnat anteriorment per tinença il·legal d’armes, va fugir inicialment del lloc dels fets, però va ser arrestat poc després gràcies a les fotografies d’un testimoni. Routh, un crític de Trump però també de Joe Biden i Kamala Harris, es troba ara sota custòdia mentre l’FBI continua investigant les seves motivacions.
Un augment de la seguretat insuficient
Malgrat que la Casa Blanca ja havia reforçat la seguretat de Trump després d’un primer intent d’assassinat a Butler, Pensilvània, el nou atac demostra que l’expresident continua vulnerable. A Butler, l’atacant va ser abatut, mentre que aquest cop Routh ha estat detingut i serà interrogat per aclarir els seus motius. Entre les preguntes que s’amunteguen estan com sabia la localització exacta de Trump o d’on va treure l’AK-47 d’origen rus amb el qual va intentar l’atac.
Reaccions polítiques i conspiracions
Aquest incident ha generat múltiples reaccions en el panorama polític nord-americà. Kamala Harris i Joe Biden van condemnar l’atac, amb Harris destacant que “la violència no té cabuda als Estats Units” i Biden oferint més recursos per reforçar la seguretat de Trump. En canvi, alguns sectors republicans, com Elon Musk i la congressista Marjorie Taylor Greene, han insinuat que hi ha una conspiració orquestrada per l’esquerra per eliminar Trump, una teoria que, tot i la seva manca de proves, està guanyant força entre part dels seus seguidors.
Impacte electoral
L’intent d’assassinat pot tenir repercussions en les enquestes, que ara per ara mantenen Kamala Harris i Trump en una ajustada cursa per la presidència. Tot i l’atenció mediàtica, la campanya de Trump encara no s’ha pronunciat oficialment, més enllà d’un correu electrònic enviat als seus seguidors informant que l’expresident estava bé. Resta per veure com aquest fet, juntament amb el recent debat entre Harris i Trump, afectarà el desenllaç d’una de les campanyes electorals més tenses i imprevisibles dels darrers anys.