Cinquanta alumnes de l’Escola Àngela Roca i vint-i-cinc de l’Escola Miquel Martí i Pol han participat en el programa REDICAT, un projecte que busca protegir les abelles i enfortir el vincle entre els entorns urbans i rurals, consolidant la implicació educativa del municipi. Aquesta acció inclou el trasllat de ruscos des de zones urbanes no adequades cap a espais rurals on poden continuar la seva tasca de pol·linització i producció de mel, implicant alhora infants en activitats educatives i de sensibilització. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Viladecans reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic participant activament en el projecte REDICAT, una iniciativa que busca protegir les abelles i enfortir el vincle entre els entorns urbans i rurals.
La jornada es va celebrar el 25 de novembre a Riner (Solsonès), on els estudiants de Viladecans, juntament amb 14 alumnes de l’escola de Freixinet, van traslladar dos ruscos, amb més de 40.000 abelles, a zones rurals adequades. Durant l’activitat, els infants van fer tallers de fabricació d’espelmes, construcció d’hotels d’insectes i tast de mel, alhora que van visitar l’espai Apiària dedicat a la divulgació sobre les abelles.
La tinenta d’alcaldessa de Medi Ambient de Viladecans, Encarni García, ha destacat la importància del projecte com a “una eina per connectar una ciutat de 67.000 habitants amb pobles rurals més petits, fomentant el diàleg cultural i la consciència ambiental des de la infància”. Viladecans, pionera en la defensa dels pol·linitzadors amb la iniciativa ‘Bee Happy’, troba en REDICAT una oportunitat per ampliar el seu impacte en la protecció de la biodiversitat i la lluita contra l’emergència climàtica.
Els escolars de Viladecans que participen a REDICAT “apadrinen” els ruscos traslladats, fent-ne el seguiment i aprenent sobre l’elaboració de mel. Aquesta experiència permet que infants urbans i rurals comparteixin coneixements i desenvolupin un compromís col·lectiu amb la natura. “És fonamental que els infants comprenguin la interdependència entre el món urbà i el rural, un vincle que és clau per afrontar els reptes del canvi climàtic”, ha afirmat Encarni García.
El compromís de Viladecans amb les abelles
L’Ajuntament de Viladecans desenvolupa des de l’any 2014 el projecte ‘Bee Happy’ que té com a objectiu tenir cura de les abelles com a espècie d’especial interès per garantir la vida i, més concretament, la producció agrícola i la seguretat alimentària. A diversos indrets de la ciutat, l’Ajuntament manté ruscos d’abelles i, al parc del Mas Ratés, hi ha la Casa de les Abelles, un edifici que compta amb una exposició permanent d’un programa formatiu sobre la vida de les abelles i una programació estable educativa orientada al públic familiar.
El projecte ‘Bee Happy’ desenvolupa projectes alineats amb els diferents objectius de les estratègies nacionals i internacionals. Les seves línies estratègiques són:
- Promoure hàbitats favorables per als pol·linitzadors i crear corredors de flors, plantes i ruscos amb la implantació de ruscos a la muntanya, a la ciutat i al litoral, amb la creació de prats de papallones a diferents parcs urbans i forestals, amb la col·locació d’hotels d’insectes a parcs, patis, jardins i balcons i amb la renaturalització de la ciutat des dels parcs urbans als escocells del carrer i als balcons de la ciutat.
- Millorar la gestió dels pol·linitzadors i reduir els riscos derivats de plagues, patògens i espècies invasores i de l’ús de productes fitosanitaris a partir del seguiment i vigilància de la presència de residus de pesticides i altres contaminants a través de les anàlisis de la mel, el pol·len i la cera de les abelles dels nostres ruscos, així com el control d’espècies invasores com la vespa velutina.
- Donar suport a la investigació per a la millora del coneixement dels pol·linitzadors a partir d’elaborar el mapa de les plantes mel·líferes de Viladecans, de fer el seguiment dels insectes pol·linitzadors presents al municipi i de donar continuïtat al Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), projecte de seguiment de les poblacions de papallones a Catalunya que es desenvolupa des del 2012.
- Garantir l’accés a la informació i divulgar la importància dels pol·linitzadors des de la Casa de les Abelles. Aquest equipament es complementa amb els tallers “El món de les abelles i l’apicultor” i “Les abelles solitàries“ que des de l’any 2016 s’ofereixen als centres docents de la ciutat, així com el ‘tinkering’ de les abelles, l’activitat que permet visitar una zona de ruscos i participar en l’elaboració de mel, així com activitats més divulgatives com la Fira de Sant Ponç i la Festa de la Mel. El compromís ciutadà amb la creació de corredors de flors i plantes per afavorir el verd i la vida dels pol·linitzadors a la ciutat s’estructura a través de la proposta “Un metre quadrat de natura als balcons” i “Un metre quadrat de natura als escocells”. El foment de l’apicultura urbana s’estructura a partir del servei de l’obrador de la mel de la Casa de les Abelles i dels cursos de formació.
- Utilitzar les abelles com a bioindicador de la qualitat ambiental a través de les anàlisis dels seus productes perquè ens permeten tenir informació relativa a la contaminació de l’aire, del sòl i també dels al·lergògens.
- Impulsar una política fiscal activa per a la conservació de les abelles a través de la bonificació de fins a un 80 % de la taxa de llicència d’activitat d’explotacions apícoles.