Divendres, 4 d'abril de 2025
És notícia

Els nous 21 horts urbans de Reus també es regaran amb aigua “no potable”

Avatar photo
Aigües de Reus fa servir aigua no potable, amb totes les garanties sanitàries, per a altres usos per optimitzar l’ús dels recursos hídrics de la ciutat
Obres d'Aigües de Reus al reg dels horts urbans del carrer d'Astorga-20250402084915

Aigües de Reus ha començat aquesta setmana unes obres per recuperar l’antic Minat de Mas Beltran, amb l’objectiu de destinar aigua no potable per al reg dels 21 horts urbans que l’Ajuntament preveu construir al carrer Astorga, en el barri Juroca. Els treballs s’emmarquen en les polítiques municipals que es duen a terme rere un millor aprofitament dels recursos hídrics que són propis de la ciutat, així com la destinació d’aigua “no potable” a determinats usos, sota totes les garanties sanitàries.

Aquest projecte complementa l’estratègia de renaturalització de la ciutat, RENATUReus, que persegueix l’impuls de la infraestructura verda i la millora de l’habitabilitat dels entorns urbans.

Les obres que ara s’han iniciat al carrer Astorga tenen una durada prevista d’uns sis mesos i compten amb un pressupost de 101.648,32 euros (IVA inclòs). De fet, la diversificació de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos són dos dels reptes que reclama la transició energètica, en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i el Pla d’Acció Municipal 2023-2027.

“El Pla d’Acció Municipal d’aquests quatre anys concedeix una gran importància a l’aigua de cada dia, la quotidiana, i és per això que té ben present la priorització de l’aigua com un element de gestió urbana de primer ordre”, assegura el regidor responsable d’Aigües de Reus, Daniel Rubio.

 

Usos de l’aigua no potable

Ja fa anys que, en el seu dia a dia, Aigües de Reus destina aigua no potable a algunes finalitats molt específiques (i amb plenes garanties sanitàries), com és el cas de la neteja de la via pública o del clavegueram, que es fa íntegrament amb aigua que no pot destinar-se a ús de boca per la seva baixa qualitat.

És el cas, per exemple, del polígon Agro-Reus, on existeix una xarxa de distribució paral·lela a la d’abastament, que s’abasteix d’aigua no potable procedent dels pous anomenats City, Roquís i Agro-Reus, amb una important presència de nitrats i que, per tant, no pot subministrar-se per a ús de boca. D’una banda, aquesta aigua es destina a la càrrega dels vehicles dedicats a la neteja viària, cosa que permet la neteja integral de tota la via pública de la ciutat.

D’altra banda, aquesta aigua també serveix per a la càrrega de camions per a la neteja del clavegueram o de qualsevol cisterna d’ús particular que ho sol·liciti. Així mateix, actualment també s’ha iniciat el subministrament d’aquestes aigües no potables a empreses del polígon, i es preveu es pugui expandir a aquelles activitats privades que puguin demanar-ne la utilització per als seus processos productius, tot optimitzant el cost econòmic i especialment mediambiental, en tractar-se d’una aigua de pitjor qualitat.

 

Tecnoparc i Mas Iglesias

Una altra zona que es beneficia de la utilització d’aigua “no potable” és el polígon Tecnoparc, on una xarxa separada permet el regadiu de tota l’àrea, així com disposar d’una presa per als vehicles de la neteja. Aquesta xarxa s’abasteix d’aigua no potable procedent de la recuperació d’un minat (del Gilet), alhora que també existeix la possibilitat de connexió amb l’aigua del Molinet (aigua reciclada provinent de l’EDAR), que es pot utilitzar per a regadiu després d’un tractament previ, que s’efectua a les mateixes instal·lacions del Tecnoparc.

També el Mas Iglesias es beneficia de l’aprofitament de l’aigua de “proximitat”, després que s’hi fessin obres d’adequació amb un triple objectiu: la recuperació patrimonial i històrica, l’adequació de l’espai públic i un millor aprofitament dels recursos propis: l’aigua, en aquest cas. La recuperació del pou i la bassa d’aquest antic mas (ara seu del Centre de la Imatge de Reus) permet, avui dia, el regadiu i el manteniment de l’espai i la zona verda.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Font de la plaça de les Dones del Tèxtil de Sabadell

Les fonts d’aigua de Sabadell, a punt per reobrir-les després de 3 anys tancades

Notícia següent
Rosa Peral

Rosa Peral demana una revisió de la condemna després de la confessió d’Albert López

Notícies relacionades