L’Ajuntament de Sabadell ha començat aquesta setmana a posar a punt les fonts ornamentals de la ciutat, que estan tancades des de finals de 2022 pel pla de sequera. El consistori ha començat a revisar els mecanismes per garantir que es puguin posar en funcionament un cop la Generalitat relaxi les mesures actives avui dia i permeti que entrin en funcionament aquests punts d’aigua.
El consistori reclama, a més, que tan bon punt decaiguin les restriccions es treballi per revisar el pla de sequera i que no es penalitzi de la mateixa manera tots els ajuntaments. Consideren que en el cas de Sabadell es defensa una gestió acurada de l’aigua a través de la seva regeneració per a usos diversos, com el del reg de l’espai públic.
La primera de les fonts que s’ha començat a avaluar és la del passeig de la plaça Major, que només ha funcionat unes poques setmanes des de la seva posada en funcionament, donat que ho va fer poc abans de la prohibició de tenir brolladors operatius a les ciutats. Es tracta d’un element central del passeig, un espai castigat durant els últims anys per obres i pel retard en la definició de com havia de ser, i que un cop urbanitzat es va dotar de brolladors amb llums de colors i un arc amb una cascada d’aigua on s’emeten imatges amb un projector.
Amb les pluges de les últimes setmanes i amb els pantans amb tendència a l’alça, es preveu que el Govern elimini algunes de les restriccions vigents en els darrers anys vinculades a l’ús d’aigua. “Esperant que la Generalitat prengui aquesta decisió, el que estem fent és preparar-nos, revisant el sistema de funcionament de les fonts”, explica el primer tinent d’alcaldessa, Eloi Cortés.
L’objectiu és avançar-se i tenir-ho tot llest perquè tan bon punt el Govern faci pública la caiguda de les restriccions es pugui iniciar el procediment per encendre les fonts. No començaran a rajar, però, el mateix dia que es faci l’anunci: “Un cop puguem fer circular l’aigua, necessitarem uns 15 dies mínim per poder fer totes les proves del circuit o les de legionel·losi per garantir que l’aigua està en condicions òptimes”, afegeix.
Això comporta, doncs, revisar que tots els mecanismes estan en condicions per tornar a fer brollar l’aigua, però que a més no poden generar cap mena de complicació de salut pública. En el cas de les fonts del passeig, a més, s’haurà de revisar el sistema d’il·luminació, així com la megafonia que acompanya els espectacles de llum, aigua i música que ja es van dur a terme en el breu període en què van funcionar les fonts.
Revisió de les mesures del pla de sequera
Cortés també destaca l’esforç que s’ha fet en aquests mesos, tant la ciutadania, que ha reduït el consum d’aigua a les llars, com l’administració, que ha hagut de treballar per gestionar el sistema hídric.
En el cas de Sabadell, s’ha treballat per impulsar un sistema de regeneració d’aigua, que quan estigui plenament operatiu suposarà un 20% del total que es consumeix a la ciutat.
“Hem fet una inversió en renovar la xarxa, en impulsar l’aigua regenerada i la captació de l’aigua freàtica, i això ha de continuar sent així perquè som municipi pioner, per tant, aquesta feina s’ha de fer per estar més preparats de cara a una possible sequera d’aquí a uns anys”, destaca Cortés. Aquesta feina, però, no ha permès que la ciutat hagi gaudit d’un plus en el tractament pel que fa a restriccions, un fet que no consideren ajustat a l’esforç fet des de l’Ajuntament.
“No era just que se’ns tractés igual que els municipis que no tenien aigua regenerada, nosaltres en tenim per netejar els carrers des de fa molts anys, i podíem regar totes les zones verdes amb ella, i, tot i això, no ens acabaven de deixar”, lamenta. És per aquest motiu que considera que en el moment que decaiguin les restriccions s’hauria de plantejar una revisió de les restriccions que no penalitzin aquells ajuntaments que han fet la feina: “Nosaltres hem desenvolupat molt més tota la infraestructura i, per tant, encara som capaços de produir més aigua regenerada i de reduir el consum d’aigua potable”, conclou.