Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Pere Virgili: “Serà una legislatura en què els projectes s’hauran de veure revisats i ajornats”

Entrevista amb l'alcalde de Roda de Berà

Imatge de l’alcalde de Roda de Berà. Pere Virgili. LA CIUTAT

Quina és la situació del coronavirus a Roda de Berà?

Malauradament estem dins una segona onada que ens ha vingut a vegades en situacions més difícils que als mesos de març o abril. Tot i això, a nivell de Camp de Tarragona els números són millors que la mitjana de Catalunya, però al municipi de Roda tenim uns números bastant dolents. La setmana passada teníem una taxa d’uns 180 per cada 10.000 habitants, però per nosaltres 1 ja és molt. Des de l’inici de la pandèmia devem portar aproximadament uns 120 positius, però com es va actualitzant cada dia no podria donar una xifra exacta. Estem intentant portar-ho de la millor manera que tots puguem i des de l’Ajuntament facilitem el teletreball als treballadors municipals i donem suport al comerç, restauració i cultura que són els ho estan patint més que ningú.

Des de l’Ajuntament estan impulsant ajudes?

Durant la primera onada vam obrir una línia d’ajuts i subvencions al comerç. Vam destinar-hi una partida pressupostària de 240.000 euros, però només s’han fet sol·licituds per un valor de 100.000 euros, ja que alguns no complien els requisits o es pensaven que no havien tingut uns ingressos inferiors al 25% i no es presentaven. Tampoc hem cobrat durant el 2020 la taxa d’ocupació de les terrasses de bars i restaurants, es va bonificar la recollida de la brossa comercial i alguna altra mesura més.

Segurament, veient com estan afectant també els tancaments d’aquesta segona onada, quan tinguem un nou pressupost a primers d’any s’haurà de destinar una nova partida pressupostària d’ajuts al comerç i replantejar-nos novament la taxa de recollida d’escombraries als comerços que estan tancats i no en generen. Hem d’ajudar entre tots una mica a què puguin sortir de l’atzucac econòmic provocat per la pandèmia i les mesures preses pel govern, que està clar que s’havien de prendre d’una forma o altra.

Quina valoració fa de la temporada turística d’estiu?

Vaig dir al mes de maig que seria dolenta, però no desastrosa i crec que així ha estat. Nosaltres no tenim instal·lacions hoteleres més enllà de petits xalets reconvertits en hotel i, per tant, no hem patit molt la manca de visitants. Sí que és veritat que els tres càmpings que tenim han treballat al 50% i aquí hem notat menys arribada de gent.

Per contra, la segona residència ocupa gairebé el 60% del parc d’habitatge de Roda de Berà i aquest any ha vingut tota i més temps, des de Sant Joan fins a la Diada. El creixement d’aquests segons residents s’ha pogut notar en la generació de residus o en l’augment dels vehicles. També ha crescut l’ocupació a les terrasses i els restauradors han hagut de treballar molt, però ha estat un estiu molt curt i no han pogut recuperar el que haguessin ingressat per Setmana Santa o a principis de juny. Aquest any a Roda de Berà els comerços hauran pogut sobreviure, però patint molt.

En la situació actual, l’Ajuntament s’ha hagut de replantejar algun projecte o inversió que tenia pensat fer?

Evidentment, i encara se’n replantejaran més. Al mes de març estàvem acabant de tancar l’aprovació dels pressupostos del 2020, però arran de l’aparició de la pandèmia de la covid-19 vam parar màquines i vam decidir treballar amb pressupostos prorrogats després de molts anys i crec que la vam encertar. Vam modificar el pressupost del 2019 abaixant partides que anaven destinades a festes o cultura per injectar diners a les partides de serveis socials, atenció a les persones, subvencions al comerç, col·locar informadors a la platja, etc. Vam haver de fer una repensada important per acabar l’any.

Ara estem intentant començar a negociar un pressupost per l’any vinent que ja serà diferent, en el que ha canviat la conjuntura i hi ha una relaxació en les mesures d’estabilitat pressupostària establertes pel govern central i, per tant, hem d’acabar de mirar tot això com ens repercuteix. Serà un any i una legislatura en què aquells projectes que ens van fer arribar en molts casos s’hauran de veure revisats i ajornats per un altre govern.

A la gent si ho expliques bé ho entén tot. Si hi havia una inversió prevista en alguna cosa, s’haurà de repensar per poder mantenir una línia d’ajuts al comerç existent per evitar que tanqui o per seguir atenent a la gent que ho necessita perquè no ha pogut treballar a l’estiu com és habitual. Està clar que modificarem els pressupostos de 2021, però també els de 2022 o 2023 i no seran com preveiem quan vam fer el programa electoral.

Fa uns dies es va decidir congelar les taxes i impostos del municipi. Per què?

Precisament per anar rebaixant la pressió fiscal sobre els veïns. Des de fa uns anys la tònica és aquesta i, fins i tot, havíem anat baixant l’IBI, mantenint el rebut de la brossa tot i canviar el sistema de gestió, l’impost de vehicles, les llicències de construcció… tot per intentar baixar la pressió fiscal que pateixen els veïns durant cada dia de l’any. El més fàcil és pujar la pressió fiscal i millorar els serveis, el complicat és baixar la pressió fiscal mantenint-los i millorant-los de tant en tant.

Ara no és el moment d’apujar impostos i, si convé, que els ajuntaments ens endeutem. Per sort nosaltres tenim una ràtio d’endeutament al voltant del 6%, quan per llei es permet arribar al 110%, per tant tenim molt de marge de maniobra i entenem que si es cal endeutar per mantenir serveis sense pujar la pressió fiscal, ho farem. Aquesta pandèmia no l’ha de pagar només aquell ciutadà que viu a Roda de Berà durant l’any 2020 o 2021, sinó que s’ha de pagar en deu anys. Això es fa anant a un préstec i repercutint aquest cost a uns deu anys.

El fet que el govern central rebaixés les mesures fiscals dels ajuntaments ens ajuda, perquè a vegades tenint romanents positius tot havia d’anar a eixugar els deutes i no es podia invertir en coses necessàries. Nosaltres a part d’augmentar la partida a les ajudes a les persones, hem d’intentar mantenir un nivell d’inversió important, perquè si és en via pública, genera riquesa sobre el municipi. Si encarreguem una obra a una empresa, l’empresa ha de contractar personal i aquest cobra a final de mes, aleshores se’n pot anar al restaurant a menjar i així acabem injectant diners a l’economia.

Per què van decidir suspendre el carnaval amb tanta antelació?

Perquè la gent que prepara les comparses i les carrosses treballen amb molt de temps d’antelació i tampoc podem crear falses expectatives. Nosaltres a l’estiu vam mantenir un nivell de festa major amb alguns actes centrals i vam intentar fer actes culturals amb totes les mesures de seguretat, però això es treballa a llarg termini. És una tònica que estan seguint la majoria d’ajuntaments. És una llàstima perquè l’any passat havíem fet un salt de qualitat i de quantitat important, amb més carrosses i comparses que mai, però aquest any hem d’entendre que no és convenient fer-la i no volem crear falses expectatives a tota aquella gent que s’està sis mesos treballant i que després es trobin amb una carrossa que no la puguin aprofitar per res.

El FIC-CAT del 2020 es va haver de posposar. Confia en el fet que es pugui celebrar el del 2021?

Espero que si. Vam parlar molt amb el comitè organitzador perquè la primera idea era intentar mantenir la cultura i traslladar-ho a l’octubre, però malauradament el temps  ens ha donat la raó quan vam acabar decidint saltar directament a l’edició de 2021. Espero que aquesta vegada la puguem fer amb una relativa normalitat. Potser no podrem posar tanta gent el dia de les estrenes i haurem de mirar altres fórmules, però la cultura necessita seguir vivint. La gent de la cultura té la mala costum de menjar cada dia i no els està sent gens fàcil.

S’ha portat a terme una renovació dels parcs infantils en els darrers mesos.

Des de fa uns anys vam engegar per una banda una campanya de manteniment dels parcs infantils i per una altra banda una de renovació. Això fa que cada any intentem anar posant 4 o 5 al dia, no només anar-los mantenint, sinó que es van renovant. En aquest aspecte hem optat per parcs més inclusius que permetin l’accés als infants amb disfuncions de mobilitat.

Aprofitant el dia de Tots Sants, es va fer al cementiri un espai per recordar els infants no nascuts.

Quan no hi havia cap espai així a tota la província de Tarragona, sembla que Torredembarra, Altafulla i nosaltres ens hem posat d’acord i hem fet uns espais molt semblants, sense copiar-nos. Està molt bé que sorgeixin aquestes idees al Baix Gaià. Crec que és d’agrair per a les famílies que han perdut un infant abans de nàixer o just després de nàixer i que per aquelles coses estranyes que tenim com a societat encara no es consideren infants i no es poden enterrar en un cementiri convencional.

Aquest espai permet que les famílies puguin anar a recordar i plorar per aquests infants que no van arribar a nàixer. La veritat és que, quan entres al cementiri i et poses davant d’aquest espai, esborrona de posar-te a la pell i empatitzar amb aquelles persones que han tingut la desgràcia que els hi hagi passat això i que tenen tot el dret del món de recordar els seus fills.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La regidoria d’Esports de Vilafranca posa en marxa un pla de xoc econòmic

Notícia següent

El Palau de la Música emetrà en línia El ‘Concierto de Aranjuez’ en el 80è aniversari de la seva estrena a la sala

Notícies relacionades