Dilluns, 16 de juny de 2025
És notícia

Rubén Viñuales: “Els interessos metropolitans van més enllà de l’estació intermodal”

Avatar photo
Entrevista amb l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales
Ruben viñuales

Parlem amb l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales per valorar la primera meitat del mandat, els projectes que tenen sobre la taula, el futur urbanístic de la ciutat, la situació del contracte de la brossa i la construcció de l’àrea metropolitana. 

 

Arribem a l’equador del mandat. Han avançat tan ràpid com s’esperaven?
Sempre volem que tot sigui més ràpid, però amb el sector públic és més complicat. Alguns temes sí i altres no. A vegades, hem aconseguit que coses molt grans vagin de pressa, mentre que en altres casos fins i tot nimietats es converteixen en obstacles. Per exemple, portem dos anys per fer uns murals a la Part Baixa.  

 

Què han tirat endavant?
El mamotreto tira endavant, la Tabacalera avança de manera espectacular, el Fòrum de la Colònia transformarà el centre de la ciutat, tots els fons Next Generation avancen, desplegarem el Pla d’Asfaltatge, crearem el cementiri municipal o renovarem la flota d’autobusos amb 37 de nous. A més, les relacions amb la resta d’administracions també van molt bé: Fòrum de la Justícia (96 milions), Hospital Joan XXIII (230 milions), N-340 (12 milions) o el trasllat de l’ICAC per anar a la Tabacalera són alguns exemples.   

 

Esquerra critica que s’ho han trobat tot fet, sobretot els Next Generation. Ha pogut deixar la seva petjada aquests dos anys?
M’encantaria que el que diu Esquerra fos veritat perquè la meva feina hauria estat molt més fàcil. La realitat és que no van deixar res. Bé, 14 milions d’euros de dèficit que vam haver de solucionar. És fal·laç dir que van deixar els fons Next Generation. Una cosa és que et concedeixin els fons i l’altra fer el projecte i executar-lo. Tot ho hem fet nosaltres. De fet, jo mateix vaig crear una comissió de coordinació dels fons.  

El que sí que van deixar és un contracte de 30 autobusos d’hidrogen, un desastre tècnic i econòmic. Montpeller van haver de renunciar als autobusos d’hidrogen abans que arribessin perquè sabien que era un desastre. Això sí que és llegat republicà. 

 

“És fal·laç dir que l’anterior govern va deixar els fons Next Generation. Una cosa és que te’ls concedeixin i l’altra fer el projecte i executar-lo”

 

Un dels projectes amb els fons europeus és el pàrquing del passeig Torroja. Per què ha costat tant abaratir el cost?
El senyor Puig (ERC) va posar uns condicionants d’ocupació que eren profundament nocius per fer un canvi.  

 

Era tan difícil revertir-ho?
Sí. Primer vam haver de gestionar-ho tot perquè no hi hagués risc de perdre tots els fons. Pels veïns de la Part Alta és una oportunitat.  

 

El que hauria de ser la joia de la corona de la Tabacalera, la biblioteca, encara no està tancada. Sempre que se li pregunta al ministre Urtasun (Comuns) no dona cap resposta. 
El ministre va fer de ministre. És complicat, qualsevol mena d’inversió va lligada a Hisenda i Economia i suposo que el que no vol és ser reu de les seves paraules. Estem avançant, parlem de manera habitual i crec que el ministre té un compromís amb Tarragona. La comissió tripartida s’ha de convocar d’aquí no gaire, i hi hem de confiar.  

 

A banda, hi ha altres equipaments lligats. 
La Biblioteca és una part de tot el projecte de la Tabacalera. En aquesta ciutat, quan aconseguim una cosa que hem demanat, no la gaudim ni dos minuts i en demanem una de nova. A la Tabacalera hi haurà el conservatori, amb dos milions d’euros per fer el projecte executiu i que és una demanda eterna. Acollirà també la universitat EUSES amb estudis de CAFE, l’ICAC al magatzem 6 o el hub digital. A banda del compromís d’obrir els jardins. Com la plataforma del Miracle, és d’aquelles coses que semblava que eren impossibles de solucionar.  

 

“A la Tabacalera hi haurà el conservatori, la unversitat EUSES, l’ICAC o el hub digital. La Biblioteca és una part del projecte”

 

Va demanar al ministre que mirés més per Tarragona i el consorci de patrimoni continua verd. Quina relació té amb Urtasun?
La relació és molt bona. Coneix Tarragona i Catalunya. Apel·laria a les gestions del conseller Collado (En Comú Podem), que és company de partit i confio que podrà demostrar la seva influència amb els seus companys.  

 

Pel que fa al consorci, es farà un primer pas amb la Generalitat?
S’està treballant de manera intensa. Esperem que en no massa temps puguem donar notícies bones. És necessari perquè és la forma de gestió que demana la UNESCO. És a dir, un òrgan de gestió que aglutini les diverses administracions competents. I també pel finançament. Les inversions que hem fet són increïbles i tot ho està pagant l’Ajuntament. Per part de la consellera de Cultura i del president Illa tenim una voluntat inèdita.  

 

ruben viñuales

 

Com avancen les negociacions del POUM?
Els informes preceptius estan trigant més del que s’esperava, per això hi ha certa demora. Malgrat tot, aquest mandat portarem l’aprovació inicial. Amb la informació recollida, iniciarem les converses de nou amb la resta de grups per generar un consens el més ampli possible i desencallar un tema més.  

 

“Per part de la Generalitat tenim una voluntat inèdita pel consorci del patrimoni”

 

Quins són els punts més conflictius?
El més conflictiu pot ser el tema de la negociació amb CLH. Les pretensions que tenien no eren raonables. Hem d’arribar a acord pel bé de tots. Per CLH, que està en una ubicació que no té sentit, i per la ciutat, ja que és un obstacle pel seu creixement i un anacronisme. El riu ha de ser la nova centralitat física i psicològica.  

 

Encara que no tenen els informes d’inundabilitat, no li preocupa construir la centralitat al voltant del riu?
No. El problema d’allà és la via del tren. La seva alçada fa que s’acumulin canyes i és creï un tap. Ho estem treballant amb el Port i el Ministeri. A més, tenim la renaturalització del Francolí, que ha de contribuir a aquesta solució.  

 

L’estació intermodal a Horta Gran que plantegen és compatible amb la de Vila-seca?
És el que ens agradarà que ens expliqui el Ministeri. D’Horta Gran se’n parla des del segle XIX, no és cap bogeria. El Pla territorial de la Generalitat preveu aquesta via per sobre de Tarragona. L’estudi informatiu de la intermodal de Vila-seca diu que l’R16 deixarà de passar per Tarragona. No estem dient que Tarragona es queda igual, sinó que els usuaris hi perdran. Demanem apropar el tren a les persones. Tant de bo el Ministeri digui que són compatibles i que Tarragona no perd, però de moment els informes tècnics externs que tenim ens diuen que no és així.  

 

“El riu Francolí ha de ser la nova centralitat física i psicològica de Tarragona”

 

Alguns polítics i activistes diuen que la intermodal a Horta Gran és una obra faraònica. 
Han fet estudis? L’Ajuntament de Tarragona no ha donat cap xifra i estem fent un informe tècnic per valorar-ho. Parlen sense coneixement. És més cara que a Vila-seca? Clar, perquè es vol fer al mig del camp. La pregunta no és quant costa, sinó el servei que oferirà. Si anés al passat què escolliria, una estació econòmica a la Secuita o una de més cara a Tarragona? 

 

N’ha parlat amb els alcaldes més crítics?
I tant. Ho han entès. Una altra cosa és que vulguin perseverar en això. Quan el Ministeri ens digui que Tarragona no perd, estarem a un altre escenari.  

 

L’Ajuntament va fer al·legacions.
Per cert, vaig entregar les al·legacions a l’alcalde Segura (Vila-seca) en mà. 

 

Si les desestimen, fins on estan disposats a arribar?
 Si ningú ens acredita que els usuaris de Tarragona no perden, anirem fins on calgui. 

 

“Si anés al passat què escolliria, una estació econòmica a la Secuita o una de més cara a Tarragona?”

 

El projecte metropolità està tocat?
Ni molt menys. El transport en autobús metropolità té afectació per l’estació? Els taxis? L’energia? La promoció econòmica? Tot depèn d’aquesta estació? Els interessos metropolitans van molt més enllà.  

 

La resta d’alcaldes de fora del grup impulsor començaran a participar?
Sí. Per exemple, en qüestions de mobilitat com la connexió amb l’estació del Camp. 20 anys després no s’ha arreglat el tema de l’aparcament. Hem de buscar solucions. M’he ofert a l’alcalde de la Secuita per ajudar. L’A-27 ha de tenir una segona corona de municipis a l’àrea metropolitana. Per exemple, Valls en forma part perquè va ser una obsessió meva. És una ciutat molt important.  

 

ruben viñuales

 

Presentaran la Part Baixa a la Llei de Barris de la Generalitat. Per què aquest i no d’altres com Sant Salvador?
Per què no Bonavista o Sant Pere i Sant Pau? S’han de prendre decisions. Després de la Part Alta, la Part Baixa és la zona més antiga de la ciutat i on no s’ha actuat de manera integral. Ara tenim el pla integral per això. Significa això que no es farà res a Sant Salvador si no hi ha Llei de Barris? No. Vam optar pel que tenia un pla integral perquè et dona més punts. La Part Baixa és un barri que ha de revifar, com tants barris marítims que han passat de ser una zona degradada a ser una de moda.  

 

“La Part Baixa ha de revifar i passar a ser un barri de moda”

 

El contracte de la brossa torna a estar a l’espera de decisions judicials. En tot aquest procés, l’Ajuntament hauria pogut fer alguna cosa diferent per evitar-ho?
No. El que fem és complir el que ens diuen, tant des dels serveis de la casa com el Tribunal Català de Contractes. Si tot va bé, en dos mesos resoldrà el tribunal i no anirà contra l’execució de la seva mateixa resolució. Aquesta deia que havíem d’excloure l’empresa guanyadora (GBI Paprec) i continuar el procediment. És a dir, donar-li al segon. Així ho hem fet. Si no ho fes, el segon presentaria recursos i ens acusaria de prevaricar. Vaig demanar informes i tots van dir que s’havia de fer així.  

 

Si és tan clar, per què hi ha tan poc consens entre els grups?
Això és la brossa de Tarragona. Si hi hagués consens seria Nàrnia. Quan parlem en privat hi ha molt més consens i la immensa majoria ens diu que fem el que toca. Estem molt tranquils. Ja han anat per la via judicial i els han dit que no. Que la ciutat estigui més neta és l’únic que m’importa.  

 

Junts no entrarà al govern. Està dolgut?
Hem parlat amb Junts i En Comú Podem dos anys. Fins i tot formalment a ECP els vaig dir que entressin. Malgrat tot, han ajudat la ciutat des de fora i ho continuen fent. No jutgem les decisions d’altres formacions polítiques en qüestions internes. Respecto la decisió del conseller Sendra i lamento que marxi una consellera del seu grup.  

 

“Quan parlem en privat hi ha molt més consens amb el contracte de la brossa”

 

Elvira Vidal (ex Junts) al Diari Més deia que Junts regalava els seus vots i que ella ho espremeria al màxim. Li preocupa?
Em va escriure un Whatsapp dient que ho havien plasmat molt dur a l’entrevista. Ella vol fer una oposició responsable.  

 

El conseller Collado deia que cada vegada estaven més allunyats de vostès. Com és la relació?
Li hauria de preguntar a ell. Parlo molt amb el conseller Collado i és amic meu. Queden dos anys i suposo que cadascú fa les coses que creu.  

 

Amb nou regidors ho ha tirat endavant tot. En aquests dos anys les coses no seran tan fàcils?
Depèn. Quan dones respecte, sols rebre respecte. El conseller Collado i el conseller Sendra poden vendre als seus votants acció real de govern. Fem reunions de seguiment i poden ensenyar què han aconseguit. 

 

Esquerra criticava que no s’havia complert l’acord en els primers pressupostos.
Ara farem el carril bici de Prat de la Riba que ho va demanar el conseller Puig. Crec que se’n penedeixen d’haver aprovat el pressupost i busquen excuses. Quan el que haurien de fer és estar-ne orgullosos. Va ser d’una maduresa política a tenir en compte, haurien de treure pit.  

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Uns 140.000 visitants el pavelló espanyol durant la Setmana Catalana a l’Expo d’Osaka

Notícia següent

Salou, 5è municipi turístic més rellevant d’Espanya, segons Exceltur

Notícies relacionades