La Canonja acomiada l’any amb el retorn històric del pessebre vivent després de 50 anys sense celebrar aquest acte. El consistori canongí va decidir recuperar aquesta tradició aquest 2024 i per això van optar per la mateixa localització on se celebrava, la plaça de la O i els voltants de l’Església de Sant Sebastià.
El retorn del pessebre vivent de la Canonja va provocar que centenars de veïns de diversos municipis de la zona s’apropessin per visitar-lo després de 50 anys. Més d’una vuitantena de persones van participar en l’organització i va ser tot un èxit d’afluència durant el passat divendres i dissabte, el que va demostrar que la població enyorava aquestes tradicions.
La iniciativa va sorgir gràcies al Centre d’Estudis Canongins i l’Ajuntament va donar llum verda a la iniciativa com un dels plats forts de la programació nadalenca. A més, per aconseguir una recreació el més fidel possible, un dels membres de l’associació, Pep Torrents, va assegurar a Tac12 que “vam dissenyar el pessebre d’aquest 2024 gràcies a les fotografies de l’any 1974”.
El recorregut comptava amb una escenografia única amb personatges religiosos i oficis d’artesans
Els centenars de visitants que van visitar el pessebre vivent de la Canonja aquest cap de setmana es van trobar amb una escenografia única. El recorregut permetia travessar diversos espais on es podien veure personatges religiosos i oficis d’artesans, a més de desenes de figurants que donaven vida a la vintena d’escenes que representaven.
L’entrada tenia un cost de dos euros i després d’una llarga cua que s’estenia pel carrer de Sant Sebastià, els visitants accedien per una de les portes posteriors de l’Església. En primer lloc, observaven als personatges realitzant diferents oficis artesans com el de ferreter i el tradicional caganer. Ja a la plaça de l’Església estaven situats els tres Reis Mags d’Orient i una recreació d’un mercat amb botigues d’aliments, espècies i teixits.
Per altre lloc, sota el pòrtic del carrer Bisbe Borràs es trobava l’escena del naixement del nen Jesús, acompanyat de la Verge Maria i Josep. A més, com a colofó final, hi havia la reproducció d’un menjador que donava pas al tast de brou, acompanyat d’una llesca amb llonganissa i vi.
Tots els visitants van sortir encantats del retorn del pessebre vivent 50 anys després
Els projecte va donar les seves primeres petjades mesos abans de les dates nadalenques. Des del primer moment, el poble de la Canonja va donar llum verda a aquesta iniciativa i els organitzadors han destacat la bona rebuda del pessebre vivent. Per això, molts veïns del municipi van acceptar formar part de l’organització i l’escenografia des d’un inici.
La magnitud de l’esdeveniment ha estat tan gran que des del Centre d’Estudis Canongins han assegurat que treballaran perquè aquest retorn no sigui un fet aïllat. D’aquesta forma, la tradició del pessebre vivent de la Canonja, que es va perdre el 1975, podria consolidar-se 50 anys després com un dels actes principals del Nadal gràcies a la bona acollida que ha tingut entre els visitants.