El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha assegurat que farà “l’impossible” per compensar els danys “catastròfics” que ha provocat la pedregada d’aquest dissabte a la plana de Lleida. Així ho ha dit aquest diumenge durant una visita en una de les finques afectades a Alcarràs (Segrià) i que també ha comptat amb una àmplia presència de representants dels municipis afectats per la tempesta al Baix Segre.
Tot i que el conseller s’ha mostrat prudent amb relació a les hectàrees afectades, Ordeig ha parlat d’unes 40.000, “moltes de les quals amb danys d’entre el 80% i el 100%”. El conseller ha convocat una taula agrària de cara la setmana vinent per pactar mesures “a curt i a llarg termini” amb el sector.
Durant una visita a la zona zero de la pedregada, el conseller ha constatat que la situació als camps “és greu” i ha reconegut que “caldrà mobilitzar molts recursos”. Així mateix, ha mostrat el seu suport als agricultors i ha apel·lat a la “unitat” de l’administració i el sector per pal·liar els efectes del temporal amb respostes “immediates”.
En aquest sentit, Ordeig ha assegurat que “s’activaran les peritacions com més aviat millor” per disposar de xifres més acurades sobre els danys als cultius i posteriorment es convocarà una taula agrària per consensuar mesures amb el sector.
Ordeig també ha explicat que s’obre la possibilitat de “negociar modificacions pressupostàries per cobrir al màxim els danys” i ha apuntat que el departament revisarà quines demandes cal fer a Agroseguro per donar cobertura a aquelles hectàrees que els pagesos no havien pogut assegurar.
El conseller també ha destacat la necessitat d’habilitar mesures a llarg termini per estar “més preparats” en el moment de fer front a nous fenòmens climàtics adversos. “Calen infraestructures de regadiu, però també xarxes antipedra i antigelades. També cal ajustar mecanismes de les asseguradores que no han acabat de funcionar prou bé”, ha conclòs.
Afectacions irregulars en cultius
La primera estimació realitzada pel Departament d’Agricultura indica afectacions irregulars però moltes amb el 100% dels danys. No obstant això, caldrà esperar als informes finals d’afectació per ser més precisos i tenir en compte altres cultius. “En els pròxims dies també caldrà comprovar com reaccionen els camps de cereal, així com les oliveres i ametllers, que també s’han pogut veure afectats per la pedregada, tot i que són cultius menys freqüents en la zona del temporal”, ha assenyalat Ordeig.
Tot i que les afectacions definitives encara estan per determinar, el departament estima en una primera valoració que Lleida és el municipi més afectat amb danys d’entre el 50% i el 100% en unes 700 hectàrees, seguit d’Alcarràs amb afectacions d’entre el 70% i el 100% en 450 hectàrees i Torres de Segre amb danys d’entre el 70% i el 100% en 320 hectàrees. En el cas de Soses les afectacions també se situen entre el 70% i el 100% en 220 hectàrees, mentre que Corbins i Alcoletge registren danys d’entre el 40% i el 80% en 240 i 100 hectàrees, respectivament.
La calamarsada va ser molt intensa amb pedra d’una mida d’entre 1 i 2 centímetres que van afectar principalment cultius de fruita dolça en un moment que els fruits tot just havien sortit de la fase de floració i es trobaven en creixement, pendents de l’aclarida.
El temporal acompanyat de pedra va entrar per la zona sud-oest del Segrià i va continuar en direcció al nord-est de la plana de Lleida, afectant municipis del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell, l’Urgell i una part de les Garrigues. La tempesta es va intensificar inicialment als municipis de Soses, Alcarràs, Torres de Segre, Corbins, Alcoletge i Lleida, i posteriorment es va dirigir cap a Torrelameu, Albesa, Vilanova de la Barca, Penelles, Linyola, Bellmunt, Castellserà, Bell-lloc d’Urgell, Bellvís i el Palau d’Anglesola.
Segons el departament d’Agricultura, en els municipis de Massalcoreig, Seròs, Aitona, Torrefarrera, Alguaire, Sudanell, Térmens, Vilanova de la Barca, Bellpuig, Preixens, Ivars d’Urgell, Vilanova de l’Aguda, Agramunt i Ossó de Sió, entre d’altres, van caure pedres molt barrejades amb aigua, de manera que l’afectació sobre els cultius podria ser menor. De la mateixa manera, es van registrar calamarsades en algunes zones de Tarragona i Terres de l’Ebre.
Asaja: “Cal parlar amb Agroseguro i s’ha de modificar la normativa”
El president d’Asaja, Pere Roqué, ha valorat positivament la reunió amb el conseller d’Agricultura i ha celebrat que Ordeig s’hagi compromès a parlar amb Agroseguro per donar cobertura a aquelles hectàrees que els pagesos no havien pogut assegurar. “S’ha de modificar la normativa que Agroseguro s’ha tret de la màniga i que tots els quilos afectats per la pedregada siguin indemnitzables”, ha apuntat Roqué en declaracions a Catalunya Informació. El president d’Asaja també ha parlat de la necessitat de “mesures de llarg termini” per expandir les xarxes antipedra a més explotacions fructícoles, amb un cost mitjà de 30.000 euros.
“Calen ajudes directes que financin aquestes infraestructures costoses i així garantir també que la gent jove es quedi al sector agroalimentari, i no ho deixi en dos anys per manca de perspectives de futur”, ha apuntat Roqué. “Però el malson i el problema el tenim ara. Són moltes hectàrees i molts quilos afectats per la pedregada sense cobertura per la modificació de l’assegurança agrària”, ha insistit Roqué.