Dijous, 3 d'abril de 2025
És notícia

La construcció d’una nova planta de reciclatge de bateries de BASF a Tarragona segueix “pausada”

Avatar photo
La companyia supedita la seva creació a l’increment de vendes de cotxes elèctrics perquè pugui ser viable
El director general del grup BASF a Espanya, Carles Navarro, durant la roda de premsa

BASF ha supeditat la construcció de la planta de reciclatge de bateries de Tarragona a un futur increment de vendes de cotxes elèctrics. En la presentació del balanç econòmic del 2024 de la companyia, el director general del grup a Espanya, Carles Navarro, ha explicat que si el projecte entrés en funcionament el 2028 com estava previst, no haurien tingut “prou volum de bateries per reciclar i la planta no hauria sigut rendible”.

Hem d’esperar un moment més propici perquè tinguem assegurada l’entrada de matèria primera i uns clients finals que vulguin aprofitar els metalls”, ha afegit. Malgrat això, Navarro ha exposat que el dia d’avui es manté activa la subvenció de 100 milions d’euros de la Unió Europea.

“Hem trobat molta comprensió per part de la UE. Tenim temps i estem raonablement tranquils”, ha manifestat, i ha concretat que aquest termini encara és vàlid durant “anys”. En canvi, ha reconegut que a causa de l’endarreriment han perdut les ajudes atorgades per l’Estat i la Generalitat, que representaven uns 27 milions més —16 MEUR del PerteVEC de l’Estat i 11 del Govern. Tot i això, ha confiat a poder-les recuperar si, finalment, l’empresa considera econòmicament viable dur a terme el projecte.

Amb tot, ha assegurat que si bé la creació de la planta està “pausada”, “Tarragona continua sent la ubicació escollida” pel seu “enorme número d’avantatges”. “Comptem que segueixi sent així”, ha rubricat. La companyia, que va anunciar la inversió fa tot just un any, però la va aturar a finals de juliol. Estima que es crearien 200 llocs de treball.

 

“Un any bo”

Paral·lelament, la companyia ha anunciat que durant el 2025 invertirà 54 milions d’euros als diferents centres que té a l’Estat. D’aquests, “més de la meitat” seran a Tarragona, però també hi haurà partides destacades per Castellbisbal, la Zona Franca i Guadalajara-Marchamalo.

En el cas de Tarragona es dedicaran “a temes de tecnologia, sostenibilitat i increment de capacitats”. El grup BASF a Espanya va invertir el 2024 fins a 48 milions d’euros, 8 més dels previstos inicialment.

Si bé la companyia no ha exposat el balanç final de resultats de guanys i pèrdues, sí que ha fet públic que les vendes del 2024 van créixer un 5% respecte a l’exercici anterior i que van ascendir fins als 1.426 MEUR. La química ho ha justificat per l’efecte d’un increment de la demanda que ha fet créixer els volums un 9%, fet que ha compensat un descens dels preus del 4%.

BASF ha destacat que les xifres van en la línia de la resta del sector i que la patronal Feique va estimar en un creixement de les vendes del 4,8%. “El 2024 ha estat un any bo”, ha resumit Navarro, que ha celebrat que els creixements de la divisió estatal hagin estat superiors als d’altres mercats que la companyia té arreu del món, cosa que la fa més competitiva en l’àmbit intern.

El director general ha especificat que tots els segments de negoci han tingut comportaments similars, a excepció del de les pintures i recobriments, on els preus superiors han compensat els menors volums registrats per “l’alentiment del mercat de l’automoció”. Així mateix, ha valorat positivament l’evolució del negoci de solucions agrícoles, on el 2024 han registrat el màxim històric en producció de fitosanitaris i en venda de llavors híbrides.

 

Competitivitat i política de Trump

Navarro ha exposat que la indústria i en concret el sector de la química es troben en un “context difícil” i que “travessen un moment delicat”. “La competitivitat es veu amenaçada a Europa pels costos de l’energia, molt superiors als dels Estats Units, i per una regulació molt exigent que ens posa en una situació de menor competitivitat respecte a altres regions del món”, ha concretat. Per tot plegat, ha reiterat la petició a les institucions europees perquè impulsin “un pacte industrial verd” per tal que Europa pugui ser neutra climàticament el 2050 i a la vegada mantingui la competitivitat.

D’altra banda, ha indicat que la nova política d’aranzels que impulsa el govern dels Estats Units tindrà efectes en BASF, si bé no s’ha posicionat respecte en quina mesura. “Alguna afectació hi haurà, però ara és molt difícil avançar efectes. Tot el que afecti l’economia mundial tindrà algun efecte en les empreses químiques perquè la nostra demanda és derivada. Si els nostres clients deixen de tenir comandes, nosaltres ho notarem d’alguna forma”, ha valorat.

Paral·lelament, el director general ha remarcat que els tres eixos de la nova estratègia corporativa impulsada per la nova direcció són “generació de liquiditat, disciplina en la inversió de capital i control de costos”. Així mateix, ha afirmat que “la nova ambició” de l’empresa és convertir-se “en el ‘partner’ preferit dels clients per a la seva transformació verda”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La desinformació, l’extrema dreta i la desigualtat: aquesta és la temàtica que aborda l’anuari de Mèdia.cat 2024-2025

Notícia següent

Arriba la Fira Medieval de Creixell 2025

Notícies relacionades