Recta final de les excavacions arqueològiques al Call Jueu de Lleida

Avatar photo
Les excavacions arqueològiques al Call Jueu del Centre Històric de Lleida encaren ja la seva recta final després de dos anys de treballs. Els tècnics del servei d’arqueologia de la Paeria treballen en la reconstrucció de la casa que va ser incendiada pels cristians el 13 d’agost de 1391 on s’han trobat restes dels murs, dels paviments, de la terrassa, així com evidències que pot existir algun sistema hidràulic per dotar l’habitatge d’aigua. Cal recordar que en aquesta casa benestant del segle XIV van sortir a la llum diversos vestigis i troballes que constitueixen un jaciment arqueològic amb peces úniques a la península. Els membres del Consell Municipal de Patrimoni han visitat aquest dimecres l’estat dels treballs arqueològics a l’antiga cuirassa jueva de la ciutat, encapçalats pel tinent d’alcalde i regidor del Centre Històric, Fèlix Larrosa, que ha assegurat que “aportaran valor històric i patrimonial i, alhora, teixiran i connectaran el conjunt del barri”.
Larrosa ha explicat que es preveu que les obres per recuperar l’antic Call Jueu de Lleida finalitzin al setembre, “un endarreriment que val la pena ja que durant la realització de les excavacions han sortit restes arqueològiques importants”. Es calcula que els treballs arqueològics finalitzaran en un parell de mesos i llavors serà el moment de continuar amb l’obra civil del projecte de recuperació de l’antic Call Jueu, que ocupa una superfície de 5.000 metres quadrats, i que té per objectiu “reforçar i revaloritzar el conjunt històric de la ciutat”. Larrosa ha afegit que “amb aquesta important actuació es proposa conformar un nou paisatge a partir de la creació d’un espai de recuperació de la memòria històric un espai urbà de mediació i d’enllaç entre els diferents substrats històrics i la realitat d’una àrea estratègica del Centre Històric i de la nostra ciutat”.

La possibilitat de reconstruir aquesta casa del segle XIV aportarà més valor històric i patrimonial al conjunt de la ciutat, ja que els treballs que s’estan duent a terme permetran conèixer què va passar el 13 d’agost de 1391 i, alhora, documentar amb més profunditat aquella època. A més, durant els treballs arqueològics dels darrers mesos també es van trobar restes de la fonamentació de l’edifici de l’antic seminari, que daten del segle XVIII, i, també, restes del sistema de clavegueram del Call Jueu, del segle XIV, així com les peces úniques que es van trobar en aquest habitatge del segle XIV.

Entre les peces que s’estan restaurant i consolidant destaca la d’una tenalla recolzada en una base, de la qual no se’n coneix cap altra tan sencera a la Península, que es va trobar dins l’immoble, servia per emmagatzemar aigua i estava recolzada sobre un suport en forma de peanya; també una espasa, vaixella de ceràmica i canelobres, entre altres peces. De l’aixovar de la casa també s’han trobat moltes altres peces com ara un brancal de porta amb tres creus de David, calders de coure, peces ceràmiques que formaven la vaixella i armes de defensa com és el cas d’una espasa, una destral i el que podria ser una arma de mà. Tot aquest conjunt de peces, així com d’altres localitzades durant els treballs i excavacions arqueològiques que s’han anat desenvolupant per part del servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Lleida al Call Jueu, estan sent restaurades pel Laboratori d’Arqueologia de la UdL. Aquestes descobertes han fet que el projecte s’hagi anat refent i adaptant als vestigis que s’han anat trobant.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Barcelona tindrà 4.844 parades per Sant Jordi

Notícia següent

L’Ajuntament de Barcelona investigarà l’agent de la Urbana acusat de pornovejança

Notícies relacionades