L’Ajuntament de Barcelona investigarà l’agent de la Urbana acusat de pornovejança

  El comissionat de Seguretat ho vincula a una sentència condemnatòria

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres una proposició d’ERC que insta el govern municipal a iniciar una investigació interna sobre l’agent de la Guàrdia Urbana acusat de difondre fotos íntimes de la seva parella, membre del mateix cos. El text també vol que s’analitzin les decisions preses pels seus superiors policials i polítics després del cas, que es remunta al 2008. La iniciativa ha obtingut el vot a favor dels republicans, Cs, PPC i la CUP, mentre que BComú, Grup Demòcrata, PSC i el regidor no adscrit s’han abstingut. El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha defensat que cal esperar a conèixer si hi ha sentència condemnatòria abans de fer res, i ha assegurat que “no li tremolarà la mà” si es confirmen els fets.
  La proposició, que s’ha aprovat en el marc de la comissió de Presidència, fixa l’obertura d’una investigació sobre aquest cas, però el comissionat de Seguretat ha remarcat que primer cal veure si hi ha sentència condemnatòria. “El que no podem fer és investigar els fets, perquè estan ‘sub uidice’, i fins que no tinguem els fets provats no podrem obrir cap mena d’investigació”, ha explicat. A més, en l’àmbit administratiu, ha apuntat que hi ha límits de prescripció. Recasens ha insistit que seran els fets provats els que “vincularan l’administració”, i ha demanat no “prejutjar”. El judici d’aquest agent és el 28 d’abril.

  Pel que fa a la promoció d’aquest agent, que ha estat ascendit a sergent i a subinspector, ha apuntat que no es poden aturar o congelar les carreres professionals. “Mentre no hi hagi un judici amb sentència, les persones es poden presentar als processos de promoció”, ha indicat. Quan es va tenir coneixement de l’inici d’un procediment penal l’any 2009, es van adoptar mesures cautelars, que van consistir en un canvi de destí i en la retirada de l’arma, però ara ja s’han aixecat perquè tenen unes durada determinada.

  En la mateixa línia, la regidora del PSC Carmen Andrés ha indicat que aquesta conducta seria “condemnable i reprovable” si es confirma, però ha indicat que primer cal veure si els fets són provats o no. També s’ha abstingut el Grup Demòcrata. El seu portaveu, Joaquim Forn, ha assegurat que el seu grup serà el primer a demanar una investigació interna si el 28 d’abril es confirma que aquest agent va enviar a tots els contactes de la seva ex-parella una fotografia d’ella practicant-li una fel·lació.

  El regidor d’ERC Jordi Coronas, defensor de la proposició, ha considerat que no es pot deixar passar un cas així encara que el veredicte judicial sigui de no culpable, i ha defensat obrir ni que sigui una comissió política. Al seu parer, no votar aquesta iniciativa és un “acte de covardia”. “Tots som molt sensibles amb aquests temes, doncs provem-ho, deixem d’omplir-nos la boca de paraules i actuem amb fets”, ha reclamat. Coronas ha insistit que l’abstenció per part del govern demostra que “no hi ha diferència entre el govern del canvi i el de la ‘Ciutat Morta’, entre aquesta Guàrdia Urbana i la del senyor Vilaró”.

  Tot i que Cs i el PPC han votat a favor de la iniciativa, han demanat respectar la presumpció d’innocència i no fer “judicis paral·lels”, ha dit Paco Sierra.

  Des de la CUP, Josep Garganté ha avisat que no assumir responsabilitats per aquest cas suposaria un “acte de violència institucional”, i ha demanar oferir a la víctima els serveis judicials del cos i apartar l’acusat de forma cautelar.