Dimecres, 26 de juny de 2024
És notícia

L’Harpia Balaguer medieval comença amb la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós

Avatar photo

El programa de la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós, organitzada des del Museu de la Noguera i amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Universitat de Lleida i el Departament de Cultura, ha començat amb la ponència de la historiadora Virgínia Costafreda sobre la darrera comtessa d’Urgell, Isabel d’Aragó, i tot seguit ha intervingut Júlia Olivé, amb una ponència des de la perspectiva de la bioarqueologia de la maternitat a al-Àndalus. La darrera intervenció del matí ha anat a càrrec de Josefina Planas, qui ha tractat la maternitat i la infantesa en la pintura i miniatura gòtica de la Corona d’Aragó.

A la tarda la jornada segueix a la porxada oest de la plaça del Mercadal amb la xerrada ‘L’experiència maternal de Dhuoda, comtessa i escriptora del segle IX’, a càrrec d’Helena Kirchner. La darrera de les intervencions serà sobre Blanca d’Anjou i l’estudi antropològic de les seves restes, i anirà a càrrec de Núria Armentano.

Finalment i com a cloenda, la jornada finalitzarà amb l’espectacle teatral ‘Veus que encara ressonen. Misogínia i feminisme en la història’ a càrrec de la companyia de comèdies Crisi Perpètua.

D’altra banda i en el marc de la Jornada, també s’ha presentat el tercer número de la revista Nokaria, una publicació especialitzada, amb articles de temàtica diversa però amb base científica de coneixement. Els textos són essencialment de temàtica històrica, artística, però també hi tenen cabuda altres temàtiques d’interès. En aquest sentit, els articles són avaluats prèviament per part d’un comitè científic, el qual valida amb rigor la seva publicació.

Nokaria ha esdevingut una publicació reconeguda, amb l’interès per part de diverses persones expertes de publicar-hi els seus estudis o articles. D’altra banda, la revista es pot consultar de manera gratuïta al repositori digital Racó, i des del Museu ja es treballa en el quart número.

Igualment, durant la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós també s’ha presentat la sisena fitxa del col·leccionable ‘En femení’, realitzat des del Museu de la Noguera. Aquesta publicació pretén visibilitzar la història de les dones, un relat que sovint no apareix als llibres d’història, i en aquest cas està dedicada a Isabel d’Aragó i de Fortià, la darrera comtessa d’Urgell, que va viure entre 1377 i 1423.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Audiència de Barcelona anul·la la investigació per suborn contra el Barça

Notícia següent

El sorprenent descobriment d’Aquí no hay quien viva: “la frase no estava al guió”

Notícies relacionades