Terrassa posa en marxa TransRassa d’inserció laboral del col·lectiu LGTBIQ+

Es fomentarà la contractació mitjançant col·laboracions amb empreses i amb processos de formació i acompanyament específic a les persones participants

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Terrassa ha posat en marxa TransRassa un projecte d’inserció sociolaboral, que s’impulsa des de Foment de Terrassa i el servei LGTBI+, per treballar la millora de l’ocupabilitat de les persones del col·lectiu LGTBI+ i, en especial, de les persones Trans aturades de Terrassa. L’objectiu és facilitar l’accés a contractacions de qualitat, estables, a través del contacte directe i personalitzat amb les empreses del territori i itineraris d’orientació laboral vinculats directament a ofertes de feina d’aquestes empreses.

El projecte TransRassa promou la inserció laboral mitjançant la col·laboració público- privada. La tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Núria Marín, ha explicat que «es treballarà amb les empreses per desenvolupar els continguts del programa i per aconseguir aliats en les contractacions dels i les participants. Ho aconseguirem, també, fomentant l’eliminació d’estereotips, prejudicis i discriminacions LGTBI+ a la societat i a les empreses».

El projecte se centra en l’anàlisi i diagnosi de la realitat sociolaboral del col·lectiu LGTBI+ a Terrassa, comptant amb actors del teixit socioeconòmic de la ciutat i altres entitats que formen part del Pacte Local per a la Ocupació de Terrassa. Es fomentarà la contractació de les persones participants mitjançant col·laboracions amb empreses que vulguin intervenir en el projecte, així com l’anàlisi de llocs de treball en clau competencial, per tal d’assolir un encaix professional que beneficii a ambdues parts i trenqui amb prejudicis vers el col·lectiu. D’altra banda, es treballarà en el desenvolupament competencial amb itineraris d’inserció de les persones participants, amb accions concretes per augmentar el seu nivell d’ocupabilitat, amb processos de formació i acompanyament específic.

La regidora de LGTIB+, Jennifer Ramírez, ha explicat que el projecte neix arran de les necessitats detectades en diferents sessions de la Taula del Pacte DASIG, «hem decidit donar sortida a una demanda històrica del col·lectiu. Aquest és un projecte d’inserció sociolaboral innovador que treballa de forma integral amb les persones i que les acompanya des del minut 1 en tot el procés de cerca de feina. Això és important, perquè hi ha moltes dificultats d’inserció laboral que afecten especialment les persones trans».

El programa compta amb una sèrie de mesures dirigides a empreses i persones:

  • Ajudes econòmiques per a les empreses amb l’objectiu de fomentar la contractació, en forma de subvencions, bonificacions i dotacions econòmiques vinculades a la contractació, en el marc de programes d’ocupació gestionats des de Foment de Terrassa.
  • Cooperació amb empreses o entitats d’inserció del territori amb borses de treball.
  • Aplicació de la discriminació positiva en processos de selecció públics.
  • Formació i qualificació dels i les participants segons el seu objectiu professional i les necessitats específiques de l’empresa.
  • Creació de processos de selecció a mida per a empreses i per competències per tal de cobrir vacants i que comptaran amb l’assessorament necessari per redefinir llocs de treball com a factor clau d’avantatge competitiu. L’objectiu és potenciar l’encaix professional entre les persones participants del projecte i les necessitats de personal que tenen les empreses de Terrassa i rodalies.
  • Assessorament i acompanyament de participants i empreses al llarg de tot el projecte.
  • Orientació i creació d’itineraris d’inserció personalitzats per al desenvolupament competencial de les persones participants i l’augment de la seva ocupabilitat, dotant-les de les eines i coneixements necessaris per definir i executar el seu propi pla de recerca de feina.