Dilluns, 17 de juny de 2024
És notícia

L’Hospitalet aprova el Pla de prevenció de drogues i addiccions 2023-2027

Avatar photo
Per primer cop, el consum de begudes energètiques s’afegeix al d’alcohol, tabac, cànnabis, altres drogues i hipnosedants, i a l’abús de pantalles i l’addicció al joc

L’Hospitalet posa el marxa el Pla de prevenció de drogues i addiccions 2023-2027, un cop ha estat aprovat per part de la Junta de Govern municipal. L’objectiu d’aquest pla és prevenir, reduir i retardar l’inici en el consum de substàncies i altres comportaments addictius o generadors de dependència entre la població de L’Hospitalet.

Per primer cop, el consum de begudes energètiques s’inclou en la categoria d’addiccions, al costat de substàncies com l’alcohol, el tabac, el cànnabis i altres drogues i els hipnosedants, així com l’abús de les pantalles i del joc.

El Pla de prevenció de drogues i addiccions (PPDA) posa el focus en la població jove de 12 a 29 anys del municipi i analitza, d’una banda, la seva realitat en l’àmbit del consum de drogues, pantalles i conductes de risc i, de l’altra, planteja i estructura les actuacions que s’han de dur a terme en els pròxims anys.

Més enllà del problema sanitari, les drogues i tota mena d’addiccions generen conductes i comportaments que alteren la responsabilitat i la llibertat. Per aquest motiu, l’objectiu del PPDA implica fomentar un model de convivència basat en la llibertat responsable.

Així, les conductes addictives s’aborden de manera integral, des d’una perspectiva de salut pública, comunitària, transversal, intersectorial, centrada en la persona i aplicant, a més, la perspectiva de gènere.

El PPDA parteix de la visió i el treball transversal que han dut a terme diferents serveis i recursos que treballen al municipi, liderats a través d’un grup motor i articulats a través d’una comissió tècnica interdisciplinària integrada per diferents serveis municipals —Joventut, Educació, Esports, Mediació, Serveis Socials, Guàrdia Urbana i la Unitat de Prevenció de Riscos Laborals (UPRL)— juntament amb altres serveis especialitats, com el Centre d’Atenció i Seguiment a les Addiccions i l’SPOTT. Centre de Prevenció i Intervenció de Drogodependències de la Diputació de Barcelona, i amb la col·laboració de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

Pel que fa a la metodologia emprada, s’ha dut a terme un treball de camp —que ha inclòs una enquesta a 297 joves participants—, s’han organitzat grups de discussió amb adolescents i joves —per analitzar a fons les seves actituds, creences i percepcions—, s’han realitzat entrevistes i s’han organitzat grups focals amb professionals i agents clau del territori.

Paral·lelament, el pla inclou una exhaustiva revisió de les polítiques de prevenció ja implementades i que serveixen per identificar bones pràctiques que permeten assolir una sòlida base de coneixement i comprensió de la problemàtica del consum de drogues i l’abús de pantalles entre la població jove.

La segona fase del document estableix els diferents eixos i projectes que es duran a terme al municipi en els pròxims quatre anys. Els sectors d’intervenció considerats prioritaris són l’educatiu, el familiar, el comunitari i d’oci i lleure.

El pla analitza també els diferents projectes relacionats amb la prevenció que es duen a terme a la ciutat i que impulsen diferents agents, com l’entitat Fundesplai, la Regidoria de Joventut, Salut Comunitària, la Regidoria d’Educació i l’entitat Joves per la Igualtat i Solidaritat (JIS).

El PPDA de L’Hospitalet basa el seu marc conceptual en el model plantejat pel Pla de drogues i addiccions comportamentals 2019-2023 de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i s’emmarca dins de l’estratègia del Pla local de salut de L’Hospitalet (PLS).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Nova edició del projecte ‘Tubs Musicals’ a Constantí

Notícia següent

La Seu atorna una subvenció de 3.000 € per a activitats inclusives en anglès per a infants vulnerables

Notícies relacionades