Una de les preocupacions principals dels habitants de Manresa és la seguretat. Per això i per més coses com el pacte de govern o la regidoria d’Esports i Salut entrevistem al primer tinent d’alcalde, Anjo Valentí. Ens explica projectes cabdals de la ciutat, el futur de la C-55 i més.
Després de gairebé dos anys, com està funcionant el pacte amb ERC i Impulsem?
El pacte de govern ha generat tres coses molt positives. Està funcionant tota la maquinària de govern perfectament pel que fa a la governança, però el segon molt important és el tema de la confiança i lleialtat. Els tres socis de govern no només ens vam comprometre en els projectes estratègics sinó també en tenir confiança. I la tercera cosa és que es poden desenvolupar més coses i posar-nos d’acord a nivell finançament tot i que en l’àmbit estatal i Generalitat no hi hagi pressupostos. Amb recursos propis i fons europeus podem avançar algunes obres i són resultat de la confiança dels tres partits.
Quins projectes consideren cabdals els tres partits?
Coincidim en projectes amb enfocament de desenvolupament econòmic i ocupació. Desencallar el darrer polígon del Pont Nou era cabdal, feia temps que estava pendent i ara té un pressupost de gairebé 20M d’euros. Continuem treballant per tirar endavant el campus de fàbrica nova de la UPC. Hem anat avançant en el primer any, de fet, tenim invertits els 10 milions que l’estat ens va atorgar el 2023. L’estructura, la façana, la coberta… Hem fet tot el pas previ per poder desenvolupar el campus. Un tercer gran projecte és el Carrer Guimerà. Un darrer gran projecte de ciutat és la rehabilitació de l’Anònima, que serà un nou centre de promoció de l’empresa i de l’ocupació. Aquests són els quatre projectes que vam decidir pactar i tots es desenvolupen. N’afegiria un cinquè, el projecte de gespa artificial del camp de les Cots que estarà acabat a finals de juliol i amb això Manresa comptarà amb cinc camps de gespa artificial.
Quina és la relació amb el govern de la Generalitat de Catalunya? Com els afecta que no hi hagi pressupostos?
Afecta com a la resta de municipis, òbviament. Sabem que la Generalitat està fent grans esforços per tirar endavant suplements de crèdit i totes les mesures que calguin malgrat que no hi hagi aquests pressupostos aprovats. Les relacions polítiques amb el govern de la Generalitat estan molt bé, hem tingut visites de Consellers i una visita a Palau amb el president Salvador Illa, on vam teixir amb diferents conselleries mecanismes bilaterals per tirar endavant projectes. Les relacions són bones.
És vostè l’encarregat de la preocupació principal dels manresans, la Seguretat Ciutadana. Què es fa per tractar de baixar-la? És possible fer-ho a curt termini?
Crec que des de fa un any hem fet un canvi de cicle i de la situació de la Policia Local a Manresa i ha coincidit en diversos factors. Més inversió en recursos tecnològics i d’equipaments i, després, més recursos humans. Des de l’any passat hem afavorit borses d’interins amb una formació específica i hem aconseguit posar més agents als carrers. L’any passat van ser sis agents i enguany seran vuit, reforçant la policia de proximitat. També s’han recuperat els agents de paisà, que poden detectar in fraganti moltes incidències. Pel que fa a recursos tecnològics, fa 10 mesos va ser la inauguració de la comissaria mixta al centre històric, la segona que hi ha a nivell Catalunya. En un altre aspecte que hem innovat és l’ampliació de càmeres de videovigilància, ja tenim 25 punts amb aquestes càmeres. Són un ventall d’accions que estan donant resultats.
Després d’un temps, quina valoració en fa de la comissaria mixta al centre de la ciutat?
Sí. Allà es concentren Mossos d’Esquadra i Policia Local i fan d’Oficina d’Atenció al Ciutadà i també serveix de base de sortida per la policia de proximitat. Els comerços del voltant agraeixen la presència d’aquesta.
Hi ha un creixement de població bastant gran durant les últimes dècades a Manresa. Els serveis s’han pogut dimensionar per poder donar l’abast a tothom?
S’ha fet un gran treball amb un creixement de Serveis Socials per poder donar resposta a tota mena de persones que venen a Manresa a treballar i a viure. Aquest creixement fa que des de l’Ajuntament tinguem l’obligació de desenvolupar la xarxa social per aquelles famílies que tenen rendes baixes i que cal ajudar-les. Aquest reforçament en Serveis Socials va acompanyat d’altres regidories, com és espai públic i el seu manteniment. Per aquest mandat s’han aprovat 500.000 € més per millorar-ho, ja que més persones disposen d’ell.
La C-55 és una via bastant problemàtica. Com s’ha de solucionar?
El tema de les infraestructures és un tema que ens preocupa a escala comarcal. Estem a l’espera al mes de juliol, tal com es va comprometre el govern de la Generalitat a l’estudi dels carrils, de l’1+2 o del 2+2, per finalment decidir (decisió de la Generalitat) com cal fer-ho.
Manresa va ser escollida Ciutat de l’Esport l’any 2024. Què es fa per impulsar l’esport des de la regidoria?
Des de la regidoria d’Esports ja fa uns anys que es fan diverses polítiques esportives municipals. En primer lloc trobem “Manresa Esports i Salut”, dirigit a persones grans, que s’enfoca a promoure marxes nòrdiques i és un programa que fem any rere any conjuntament amb la Diputació de Barcelona i té llista d’espera de la gent que s’hi vol apuntar. I després tenim “Esports a la Carta”, un programa únic que desenvolupem a Manresa. En horari lectiu, a primària i secundària, fomentem esports que no són majoritaris. Les entitats mostren els esports i a més a més fan de reclam pels alumnes. El tercer programa és el tema dels ajuts per joves que no es poden assumir les quotes esportives per no deixar ningú fora. A més a més de “Natació a l’escola” perquè així a primària n’aprenguin a nedar. La política socioesportiva és molt important per nosaltres i això ens ha valgut el reconeixement de Ciutat Europea de l’Esport.
Fa uns mesos explicava que es projectaria la reforma del pavelló del Congost. Hi ha avenços en aquest sentit?
En aquest cas patim perquè no hi ha pressupostos encara. El pavelló és estratègic per la Catalunya Central. El projecte tindrà un cost d’uns 15 milions d’euros. Ara mateix redactem el projecte executiu i a partir de setembre ho presentarem al Consell Superior d’Esports, a la Conselleria i a la Diputació per veure com ho podem finançar.