Avui l’Ajuntament de Barcelona ha presentat una de les quatre promocions d’habitatges que s’han construït amb mètodes industrialitzats. Concretament, al carrer Binèfar 22, al barri de la Verneda i la Pau. La novetat d’aquests edificis és causada per la forma com s’han construït; els blocs s’han aixecat amb components estructurals que ja venien fabricats de base, i un cop a la ubicació final, s’han col·locat i muntat. Això ha permès automatitzar els processos de disseny i producció. Produir-los a les fàbriques i no a l’obra permet que la construcció sigui més eficient i, sobretot, més sostenible. De fet, molts dels materials que s’han emprat, com la fusta o un tipus concret de suro per impermeabilitzar, fan que aquests habitatges també vagin de la mà amb la lluita contra l’emergència climàtica. En total, es lliuraran 151 habitatges públics de protecció oficial, que s’han construït en dos anys.

Durant la visita ha estat present la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, que ha remarcat la importància d’haver construït aquestes quatre promocions, totes ubicades al districte de Sant Martí. Bonet ha emfatitzat la necessitat de construir més habitatge degut a l’emergència habitacional que travessa la ciutat de Barcelona. “Necessitem generar més oferta, posar habitatge disponible a la ciutat. Aquest va ser el principal motiu pel qual el govern municipal va decidir que els pisos turístics deixessin de ser-ho“, ha dit Bonet. Amb els nous mètodes industrialitzats, l’arquitecte i el constructor treballen conjuntament des del primer moment. Això provoca que el procés sigui més ràpid i es pugui reduir el temps en un 35% respecte a una obra convencional.

Casos excepcionals
La construcció d’aquest tipus d’habitatges s’ha pogut dur a terme gràcies a la licitació i contractació conjunta del projecte arquitectònic i l’obra, i no en dues licitacions per separat com es fa habitualment. En tot cas, el cas del carrer Binèfar – així com les altres tres promocions – formen part d’un cas excepcional. Només s’accepta la licitació quan s’introdueix algun mètode d’innovació. Segons Bonet, l’Ajuntament ha enviat una petició al ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana perquè aquest tipus de licitacions deixin de ser “una excepció”. “Volem que sigui una possibilitat habitual, sobretot en aquelles ciutats declarades zones de mercat tensionat de l’habitatge“, ha insistit Bonet. Des del consistori defensen aquest tipus d’habitatges ja que “la ciutat necessita més oferta de forma més ràpida”.