Els vacunats poden seguir contagiant

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

Fins al moment s’han vacunat a Espanya 2,3 milions de persones amb una dosi dels antígens disponibles i més d’un milió amb la pauta completa. Però, això vol dir que aquestes persones poden relaxar-se, guardar la mascareta per sempre al calaix i oblidar-se de la distància de seguretat?

I, és més segur que siguin ells els que en llars o altres institucions tinguin cura dels avis o les persones més vulnerables?

Doncs de moment la resposta a ambdues qüestions és un ‘no’ rotund, tot i que el ‘no’ podria, afortunadament, canviar en el futur.

Una de les especialistes espanyoles que més ha posat el focus en aquest problema ha estat Margarida de la Vall, qui en diverses entrevistes i compareixences ha avisat que les persones vacunades poden contraure de nou la malaltia i contagiar a la resta, per la qual cosa no convé que relaxin les mesures de seguretat.

Segons la investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), els assajos preclínics amb animals de les vacunes que ara mateix s’estan subministrant a Espanya han demostrat que protegeixen molt bé dels símptomes de coronavirus, però no eviten la multiplicació de virus a la nasofaringe d’aquests animals. “Podem esperar que a les persones tampoc hagi aquesta protecció i, per tant, no sabem si protegeixen del contagi”, ha alertat recentment en una conferència organitzada per la Fundació Ibercaja.