L’Ajuntament de Barcelona ha adquirit per 4 milions d’euros un edifici a la cantonada entre els carrers València i Sardenya, ben a prop de la Sagrada Família i que dedicarà parcialment a pisos de lloguer social. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha explicat que és una bona oportunitat per crear pisos socials al barri de l’Eixample i a un preu un 28% inferior al de mercat. La finca, amb 10 pisos i 4 locals comercials, també es rehabilitarà amb un cost de 800.000 euros. Actualment, la finca té tres habitatges buits, cinc amb contractes de lloguer a termini, un en situació de renda antiga, i un habitatge amb pròrroga forçosa. Respecte als locals, tots quatre estan llogats, un d’ells en règim de renda antiga.
La comissió de govern municipal ha aprovat exercir el dret de tanteig i retracte. Bonet ha destacat que la compra d’aquesta finca dona resposta a una de les prioritats del govern municipal “com és ampliar el parc públic d’habitatge a la ciutat”. L’adquisició d’aquest edifici permet “dotar d’habitatge públic una zona on no n’hi ha, on és complicat disposar de sòl edificable i amb una alta pressió turística”.
En total, la finca, construïda al número 419 del carrer València l’any 1911, té una superfície construïda de 1.493 metres quadrats, dels quals 1.165 estan destinats a habitatge i espais comuns, i 318 metres quadrats a locals. L’edifici s’aixeca en planta baixa i cinc plantes, i tots els habitatges tenen una superfície aproximada de 95 metres quadrats.
La compra s’efectua dins de la partida pressupostària proposada per ERC als pressupostos del 2025 destinada al tanteig i retracte. En aquest cas, l’Ajuntament de Barcelona invertirà un total de 4.830.500 euros, que surten de la suma dels 4.017.000 euros de la compravenda i dels 813.500 euros dels treballs de rehabilitació. Aquest import total significa que el metre quadrat surt a 3.481,19 euros/m2, gairebé un 28% per sota de la mitjana del barri de la Sagrada Família, situada en els 4.817,75 euros/m2.
La inspecció realitzada pels serveis tècnics de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) ha conclòs que l’edifici no presenta problemes estructurals, tot i que recomana la rehabilitació de la façana posterior i de cinc habitatges.
Del 2015 al 2025 l’Ajuntament ha comprat uns 1.660 pisos per 185 milions d’euros, 300 dels quals amb la fórmula del tanteig i retracte.
Nova ordenança de tanteig i retracte
L’Ajuntament està treballant en una nova ordenança reguladora del tanteig i retracte, que va ser aprovada inicialment el passat mes de març, amb l’objectiu d’ampliar el parc públic d’habitatge de la ciutat i guanyar nous habitatges en zones denses amb poc sòl disponible.
La nova normativa prioritza la compra de finques amb més de deu habitatges, pisos buits o edificis amb persones vulnerables, amb discapacitat o en barris amb risc de gentrificació. En cas de compra, el preu màxim no pot superar el valor mitjà de les compravendes al barri, descomptant el cost de rehabilitació en cas necessari.
L’Ajuntament podrà renunciar a comprar un immoble i cedir aquest dret a terceres persones o entitats promotores d’habitatge públic, les persones ocupants legals de l’immoble o entitats promotores privades o sense ànim de lucre que tinguin com a objecte la promoció d’habitatge protegit. També es permetrà la compra conjunta entre l’Ajuntament i aquests beneficiaris, sempre que el consistori tingui almenys un terç de la propietat.
L’ordenança també preveu que s’obri un espai web amb accés a entitats beneficiàries per consultar els immobles subjectes als drets de tempteig i retracte en què l’Ajuntament no tingui interès.