L’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat a la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb un acte institucional i la lectura d’un manifest que vol denunciar les desigualtats i discriminacions que pateixen les dones i alhora refermar l’aposta municipal per continuar avançant en polítiques feministes innovadores i transformadores.
El balcó de l’Ajuntament exhibeix una pancarta amb el lema de la campanya municipal pel 8M d’enguany “Trenquem la precarietat”. La campanya posa el focus enguany en la necessitat d’abordar la precarietat laboral i social per poder combatre les desigualtats que pateixen les dones especialment.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presidit la penjada de la pancarta i la lectura del Manifest juntament amb la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay; la tinenta d’alcaldia de l’Àrea d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet; la regidora de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil i altres membres dels grups municipals. També hi eren presents representants d’entitats feministes de la ciutat.
L’alcalde ha refermat el compromís “absolut amb el moviment feminista i amb la lluita feminista. Especialment en els temps convulsos que vivim, on des d’àmbits de l’extrema dreta es qüestionen els avenços aconseguits en les darreres dècades en amplis consensos a les societats democràtiques”. Per l’alcalde, és fonamental trencar amb la precarietat “des d’una administració pública vol dir posar tots els recursos, tots els esforços, totes les legislacions en favor d’acabar amb aquesta escletxa que es produeix en el món del treball i en les retribucions. Aquest compromís és un compromís que defensa aquest Ajuntament.”
Al Saló de Cent, s’ha fet la lectura del Manifest Institucional que ha subratllat la necessitat prioritzar mesures integrals per la promoció econòmica de les dones, apostant pel treball digne i de qualitat, i per la incorporació i reconeixement de les dones en tots els sectors punters, molt especialment en els tecnològics.
Alhora s’ha subratllat que cal fomentar l’empoderament i l’accés als drets i la plena ciutadania de totes les dones des de la seva diversitat, lluitant contra la feminització de la pobresa i la precarietat. També és una prioritat impulsar polítiques pel reconeixement i visibilització de les cures.
A Barcelona, el 24,2% de les dones assalariades cobren 1.000 euros al mes o menys, en comparació amb el 21,9% dels homes. La bretxa salarial, tot i que es va reduint, encara arriba al 16%, el sou mitjà de les dones és 6.000 euros inferiors al dels homes.
La precarietat laboral es veu agreujada per la contractació parcial, la concentració de dones en sectors feminitzats i més mal remunerats, i altres factors relacionats amb la discapacitat, l’edat, l’origen i la situació social i cultural. A més les dones s’ocupen majoritàriament de la cura de persones dependents i cobren més de 500 euros menys al mes de pensió de mitjana.
Amb motiu del 8M, s’organitzen nombrosos actes arreu de la ciutat, amb una programació descentralitzada que compta amb la complicitat dels agents de cada districte: cicles temàtics, conferències, tallers, debats, trobades, mostres artístiques i projeccions, entre altres.