Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

Sant Adrià continuarà les obres del passeig de la Rambleta al juny

Avatar photo

Es preveu que l’actuació s’enllesteixi a la primavera de 2023

La remodelació d’aquest espai va iniciar-se l’estiu de 2019. El projecte implicava una reforma integral de la Rambleta que incloïa la reordenació de la vialitat, l’ampliació de les voreres, l’increment de l’espai per als vianants i les zones verdes enjardinades, com també la preservació de l’arbrat existent en funció del seu estat i de la compatibilitat amb la proposta viària.

Durant les tasques inicials de demolició i excavació de les obres, arran de diversos avisos, es va confirmar la presència de sòls contaminats per dioxines i altres elements pesants. Aquest fet va suposar aturar les obres al novembre de 2019 i se’n va informar a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), entitat competent en aquesta matèria. D’acord amb la legislació vigent, a partir d’aquí es va dur a terme el procés d’anàlisi i proposta de les actuacions de neteja que havia de validar l’ARC per poder-les executar.

La neteja dels sòls ja ha finalitzat

La neteja dels sòls va començar a finals de gener d’enguany i ja s’ha enllestit. La investigació va concloure que la contaminació del sòl estava causada per la presència d’una capa soterrada d’escòries de gruix variable, provinent de la incineració de plàstics, la qual afectava gairebé tot l’àmbit del projecte de reurbanització de la Rambleta, per la qual cosa, pràcticament totes les arrels dels arbres que hi havia estaven afectades. Aquest fet, confirmat a mesura que s’ha anat fent la neteja, ha comportat la impossibilitat de mantenir els arbres previstos, dels quals només s’ha salvat un grup molt reduït a la zona que està a nivell de carrer, a banda dels situats més a prop del riu, on el subsòl estava net.

Nou disseny de l’arbrat per assolir un sotabosc vigorós i jove

Aquest nou escenari canvia la filosofia de preservació dels arbres en la urbanització i és per això que l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs han redissenyat el pla de l’arbrat que cal dur a terme.

El nou disseny es basa en la plantació d’arbres de ribera, de les mateixes espècies que hi havia a la Rambleta per fer honor a la memòria històrica de la zona, però redistribuint-los per tal d’afavorir-ne el creixement i aconseguir que tinguin un port major en menys temps.

S’han pogut preservar 57 arbres (la major part eucaliptus i tipuanes del passeig superior del costat del riu, algunes palmeres i els pins propers a l’escola) i se n’hi incorporen 139 de nous (principalment til·lers i lledoners al voltant del nou viari, xicarandes a la zona de l’antic aparcament de sauló -que ara esdevindrà una zona verda de lleure-, palmeres a les cruïlles amb els carrers confluents, i pins, tipuanes i eucaliptus a la zona més propera al riu i al talús que vincularà la nova Rambleta amb el passeig fluvial), cosa que donarà lloc a una proposta que conté un total de 196 arbres.

Aquest nou disseny, que no modifica la proposta d’urbanització del projecte, suposa una millora des del punt de vista de la infraestructura verda, ja que s’hi incorporaran espècies joves en unes condicions de sòl i espai que, d’aquí a pocs anys, faran que la Rambleta tingui un sotabosc jove i vigorós del qual podrà gaudir la ciutadania en un futur no llunyà. Alhora, la plantació de l‘arbrat amb escocells correguts en potenciarà i en garantirà el creixement.

Un espai per a les persones

La nova Rambleta serà un espai de passeig i d’estada renaturalitzat. Alhora que l’actuació augmenta de manera considerable l’espai verd, incrementa també l’espai destinat a les persones. A més a més incorpora un carril bici al costat de la zona d’estada, i un espai d’esbarjo per als gossos. Igualment, amb l’objecte de prioritzar l’accessibilitat i la mobilitat dels vianants, es creen passos elevats a totes les cruïlles, cosa que les convertirà en espais pacificats que facilitaran l’accés a la zona d’estada i de passeig.

Es preveu que durant el mes de juny d’enguany es reprendran els treballs, i que les obres de reurbanització estaran acabades al voltant del mes de març de 2023.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Situació de gran precarietat de les reserves d’aigua de boca de Sarral

Notícia següent

Granollers duu a terme accions de sensibilització per celebrar la Setmana Sense Fum

Notícies relacionades