Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Diverses entitats andorranes i catalanes s’uneixen per fomentar el català en l’àmbit jurídic

El Cicac impulsa la signatura d'un conveni per crear un portal de recursos de llenguatge jurídic català

Un total de 18 entitats i institucions catalanes i andorranes s’han unit per fomentar l’ús del català en l’àmbit jurídic a través de la creació del portal de recursos de llenguatge jurídic català ‘Compendium.cat’, que parteix d’una tesi doctoral.

Ho han explicat en una roda de premsa aquest dilluns la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró; la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana (Cicac), Maria Eugènia Gay, i el secretari de Política Lingüística de la Conselleria de Cultura, Francesc Xavier Vila.

Aquest portal permetrà cercar informació en més de 300 recursos lingüístics i inclourà formularis judicials de diverses jurisdiccions, notarials i registrals, a més d’altres models de documents, i estarà obert a tots els professionals dels diferents àmbits i a la ciutadania.

Gay ha manifestat que la signatura d’aquest acord es produeix “en un moment en què diversos estudis alerten de la reculada de l’ús social del català”.

“Hem de normalitzar d’una vegada l’ús del català en la justícia perquè és una anomalia que arrosseguem des de fa anys i amb la suma de tots els actors com els que avui som aquí, fem un pas endavant per aconseguir-ho”, ha afegit.

De la seva banda, Ciuró ha destacat que s’haurà de mantenir actualitzat el portal ‘Compedium.cat’, ha expressat la predisposició de la Conselleria per fer-ho, i ha manifestat que hi ha un ampli ventall de col·lectius que es podran beneficiar d’aquesta eina.

“Hem de donar el missatge a la ciutadania que els advocats estem preparats per actuar en català. És molt important aquesta eina i n’hem de fer difusió a la ciutadania”, ha assegurat.

El secretari de política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha agraït la capacitat de treballar entre entitats “per aconseguir un objectiu tan noble com és donar força a la llengua catalana”.

Així mateix, el president de la Comissió de Llengua del Consell, Rogeli Montoliu, ha destacat la importància d’apostar per un projecte amb transversalitat sectorial i territorial que fomenta l’ús de la qualitat del llenguatge jurídic català.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El concurs de la lectura ‘Puja al tren’ de Sitges ja està en marxa

Notícia següent

Bonavista té un nou multimilionari

Notícies relacionades