Dijous, 20 de juny de 2024
És notícia

Vic es consolida amb la 36a edició del Mercat de Música Viva

Avatar photo
La ciutat acollirà l’actuació de 59 artistes entre el 18 i el 21 de setembre

El Mercat de Música Viva de Vic tornarà a reunir professionals, artistes i espectadors enmig d’un moment de canvi en el sector musical. Si l’any passat ja s’entreveia, en les propostes programades, la tendència entre els músics més joves a prescindir dels estils musicals i a difuminar les fronteres entre gèneres, enguany es confirma que el panorama musical està en plena transició cap a noves formes de producció, consum i, per descomptat, de presentació dels gèneres musicals i de la manera de defensar-los en directe.

Al llarg de les darreres dècades, el MMVV ha detectat que els canvis cada cop han estat més importants, i en el període de reflexió sobre el perquè i el com, el sector musical ha integrat unes maneres de fer cada cop amb menys fronteres, menys prejudicis i més diversitat.

D’una altra banda, i no és coincidència en moment de canvis, la direcció artística tanca la seva etapa de 14 anys al capdavant del Mercat de Música Viva de Vic, per donar el relleu a un equip que desplegarà un nou projecte a partir de la propera edició.

La programació que presenta aquest any el Mercat de Música Viva de Vic –del 18 al 21 de setembre– demostra aquesta voluntat artística, amb múltiples influències de gèneres molt diversos. En total, es farà un repàs al panorama musical a través de 61 concerts de 59 grups i artistes (49 en la programació professional i 10 de la programació de festival).

L’àrea professional del Mercat de Música Viva de Vic, MMVV Pro Catalan Arts!, se celebrarà del dimecres 18 al divendres 20 de setembre a l’Atlàntida de Vic, mantenint un any més l’objectiu de generar trobades entre professionals, impulsar el sector de la música en directe, contribuir a la dinamització del sector i promoure la contractació d’artistes. La programació pensada per aquests professionals va des de presentacions, reunions i trobades, fins a concerts.

La programació musical de la fira professional confirma la vocació de presentar estrenes, nous projectes artístics i grups consolidats, així com propostes més desconegudes. L’objectiu principal és el d’oferir una mostra artística conformada per grups que aprofitin l’impuls promocional del MMVV. Tot plegat, combinant-ho amb la programació d’estrenes d’artistes amb nom i reconeixement.

S’espera que la presència de professionals es mantingui com en les passades edicions, que ha rondat els 900 acreditats, i es torni a comptar amb una forta assistència internacional. Aquest any, la direcció artística ha treballat posant el focus a Portugal, després que els darrers anys s’hagi incidit en Itàlia i França. Així doncs la programació professional compta amb quatre bandes portugueses (Bicho Carpinteiro, Sopa de Pedra, Sús i Tó Trips Trio), que acompanyaran la delegació de trenta professionals de diferents sectors musicals.

 

Activitats de l’Àrea PRO

Concentrades entre el 18 i el 20 de setembre a l’Atlàntida de Vic, les activitats per als professionals giren entorn de tres eixos fonamentals: els concerts ja mencionats; les presentacions de projectes, d’empreses i dels seus catàlegs artístics (pitchings) i les reunions ràpides (speed meetings). A banda, la programació del MMVV Pro Catalan Arts! inclou altres activitats fruit de la col·laboració del MMVV amb entitats, institucions i associacions del sector musical.

L’edició d’enguany aposta per la innovació i el desenvolupament digital a través de la presència de Barcelona Music Lab el dijous, i Barcelona Music Tech Hub, el divendres, en dues sessions de pitchings especialitzades en projectes tecnològics. A més, el Barcelona Music Lab cedirà una instal·lació d’art visual presentada al Mobile World Congress i presentarà una proposta musical amb IA incorporada que formarà part de la programació oficial.

L’Associació Professional de Representants, Promotors i mànagers de Catalunya (ARC) i la Cambra de Comerç de Barcelona impulsaran de nou una trobada entre productors musicals i inversors tenint en compte la novetat fiscal segons la qual es poden obtenir deduccions invertint en indústries culturals; i l’Àrea de de Públics de l’ICEC presentarà el programa Cultura Jove, que té com a finalitat facilitar l’accés a la cultura als joves de 18 a 30 anys.

L’Acadèmia de la Música Catalana organitzarà l’activitat ‘Música i pluralitat. Programacions a una Catalunya que ja no és només blanca’, on exposaran els resultats obtinguts d’un informe que han realitzat relacionat amb aquesta qüestió, i el MMVV Pro Catalan Arts! acollirà l’assembla anual d’ASACC, i reunions anuals d’APECAT, ARC i XÀFAC, i una jornada de treball de les sòcies de Mujeres de la Indústria de la Música (MiM).

 

Les coproduccions del MMVV

Una edició més, el Mercat de Música Viva de Vic aposta per les coproduccions. Enguany són 7 els concerts en els que ha intervingut, o ho farà, col·laborant de diferents maneres.

Entre aquesta llista s’hi troba el que serà el concert inaugural, a càrrec de Lucia Fumero. Es tracta d’una coproducció amb La Marfà Girona, en la qual la pianista i vocalista presenta Folklore, un procés d’investigació i de recerca de les seves arrels i influències, tan musicals com vitals.

Niño de Elche, figura clau del flamenc contemporani, presentarà Cante a lo gitano, un nou treball en què participa el Mercat de Música Viva de Vic. Es tracta d’un espectacle transgressiu i impregnat de carisma, que se sustenta en la seva veu i una guitarra flamenca. Aquest àlbum és, alhora, la darrera entrega de la trilogia musical formada per Memorial de cante en mis bodas de plata con el flamenco (autoeditat, 2021) i Flamenco. Mausoleo de celebración, amor y muerte (Sony Music, 2022).

El MMVV també coprodueix i presenta entre la seva programació Inner Voice, una experiència musical única protagonitzada pel pianista Carles Marigó, format a l’ESMUC i al prestigiós conservatori Txaikovski de Moscou. En aquest espectacle dialoga amb la intel·ligència artificial, revelant una nova dimensió de la creativitat humana en l’era digital. Es tracta de la proposta presentada de la mà de Barcelona Music Lab.

L’Escola de Música i Conservatori de Vic ha estat pionera en incorporar el jazz i la música moderna dins dels estudis acadèmics. Coincidint amb el 180è aniversari, i per reconèixer la seva tasca, es proposa el concert EMVIC, 180 anys amb la participació exalumnes que han presentat disc al MMVV i que ara gaudeixen del reconeixement del públic, com són Est Oest, Germà Aire, Joana Serrat, Ju, La iaia, Núria Graham, Obeses, Paula Valls, Power Burkas i XY.

Després de captivar el públic en prestigiosos auditoris i festivals d’Europa, a més de compondre diversos espectacles teatrals i audiovisuals, Carlos Bianchini presentarà El sastre del temps, coproduït pel MMVV. També es veurà la unió entre la formació catalana Blood Quartet amb Dongyang Gozupa, arribats de Corea del Sud, per presentar Terra Ignota, que a través de l’exploració sonora i compositiva abstracta, sumat al rock alternatiu i la tradició musical del país asiàtic, mostraran al públic un nou folklore imaginari que els eleva al món de la ciència ficció. Aquesta és una producció amb Fabra i Coats i KAMS.

I finalment també es veurà BRU · Berta Saura, una coproducció amb Cases de la Música mitjançant el projecte Acceleradora, a través del qual se selecciona un artista emergent amb potencial per créixer i se li ofereix suport i acompanyament cap al món professional. Durant els mesos previs a la celebració del MMVV, l’organització assistirà a assajos, reunions i concerts per preparar la producció en directe.

 

Una programació molt diversa

Enguany, seguint la línia de la darrera edició, la graella de concerts està pensada per a que públic i programadors puguin gaudir-los sense perdre’s cap proposta.

La programació internacional torna a ocupar una part important de la graella, en aquesta ocasió posant el focus a Portugal. En total seran 4 artistes arribats d’aquest país i 7 més d’arreu del món. En resum, 11 artistes internacionals.

Arriben de Portugal Bicho Carpinteiro, que combinen fados, chulas i melodies que ressonen amb la identitat portuguesa; Sopa de Pedra, un grup format per deu dones que presenten arranjaments polifònics de música tradicional portuguesa; Sús, un projecte creat entre Lisboa i Copenhaguen amb el so i l’exploració de la veu com a vehicle principal; i Tó Trips Trio, un imprescindible de l’escena portuguesa amb quatre dècades sobre els escenaris.

Entre els altres artistes internacionals hi ha Ada Oda, la banda brussel·lesa de post-punk italià; Bombino, el primer artista de Níger nominat als Grammy i que domina el rock i el blues tuareg; Daniela Pes, arribada d’Itàlia amb un talent multifacètic; Katom, el quintet de jazz modern amb seu a Suïssa; el pianista, improvisador, compositor i multiinstrumentista italoalbanès Robert Bisha; Natalia Doco, que nascuda a Argentina i resident a França, mostra una llibertat inspiradora alhora que una exaltació del sagrat femení; i finalment Puuluup, arribats d’Estònia per presentar cançons que combinen contemporaneïtat, tradició i diversió.

En el marc de la programació professional, Queralt Lahoz donarà el tret de sortida als concerts del primer dia, dimecres 18 de setembre, just després de girar per Europa i Amèrica Llatina i a punt d’iniciar el treball creatiu per estrenar el seu segon LP a principis del 2025. També actuarà Galgo Lento, amb sons onírics i pop metafísic; Yexza Lara & Pablo Selnik, que estrenaran el seu nou disc Como Ese Mar i l’espectacle titulat L’Esbarzer de l’alba; Namina & The Barbarians, amb el seu nou disc, que és un viatge personal a les arrels de la música afroamericana, i Faneka, amb una combinació de folklore llatinoamericà i rock progressiu.

El mateix dimecres a la tarda, Lucia Fumero protagonitzarà el concert inaugural, que precedirà les actuacions de Vic Mirallas, un dels artistes amb més projecció del moment, que barreja pop, R&B i jazz amb influències del drum and bass i el gènere urbà; Lluc, que estrenarà Vam nèixer per fer això, el seu primer disc conceptual i de llarga durada; Chicuelo i Marco Mezquida, amb l’estrena del seu esperat tercer àlbum; Maestro Espada, que portaran a Vic el concert de presentació del nou àlbum, el qual desplega un repertori de base tradicional amb instruments murcians; Júlia Colom, amb una clara influència de les tonades mallorquines; Papa Orbe y los científicos del sabor, que presenten una selecció explosiva de son cubà, jazz afrocubà i boogaloo i els portuguesos Bicho Carpinteiro.

Raquel Lúa obrirà la jornada de dijous, 19 de setembre, avançant el seu tercer àlbum, que manté l’essència de la música d’arrel i que veurà la llum a finals d’any. La programació continuarà amb Mourn, que tornen amb nou disc després de girar ininterrompudament pels Estats Units, Canadà, Japó i Europa; la conversa íntima entre el piano i la IA de la mà de Carles Marigó; Lisasinson, una de les millors formacions de punk-rock i riot grrrrl d’Espanya actualment; Blood quartet + Dongyang Gozupa, coproducció catalana-sudcoreana; Blu Nana, una proposta emergent de pop en el seu sentit més ampli; el pianista italoalbanès Robert Bisha i la proposta recentment nascuda de BRU · Berta Saura.

Completen la programació del dijous Caamaño&Ameixeiras; una de les revelacions dins la nova música d’arrel gallega; el navarrès Gorka Urbizu, ex-líder de Berri Txarrak, que presentarà el seu primer disc Hasiera Bat; els portuguesos Sopa da Pedra; Aaron Rux & The Crying Boys, que també estrenen nou disc al MMVV titulat Albí Rhino; la presentació del nou treball de Paula Peso, que demostra versatilitat i llibertat artística en les seves múltiples facetes; La Barca, que fan bandera de la defensa de l’ecologia a través de la música; i Roko Banana, la banda banyolina que reinventa el math-rock amb textos en català.

El divendres, 20 de setembre, serà el dia que s’iniciarà la programació a la Plaça Major i el Sucre i que finalitzarà el gran gruix d’activitats destinades exclusivament a professionals. Pel que fa als concerts, actuaran les formacions portugueses Tó Trips Trio i Sús, que tornaran a pujar a l’escenari l’endemà dissabte al Casino de Vic. També serà el torn de Koko-Jean & The Tonics, que presentaran el seu segon àlbum que combina rock and roll, soul i rhythm & blues; Sandra Monfort, que portarà al MMVV el seu nou EP La Mona de Nit; el grup suís Katom; Jo Jet i Maria Ribot, que celebraran el seu desè aniversari amb el llançament del seu cinquè àlbum Ribera; Diego Guerrero, amb un espectacle on passat i futur es donen la mà; i la proposta de Marc Miralta Flamenco Vibes, que ha compost temes originals que recullen una nova mirada a l’intens món del flamenc jazz.

Rüdiger, una fusió de rock, jazz, estructures electròniques i solos de guitarra; la coproducció del MMVV amb Niño de Elche; l’estrena del disc La salut i la bellesa de la contrabaixista, cantant i compositora barcelonina Magalí Datzira; la presentació en directe del projecte electro-dream- pop de Fernanda Alemán; la presentació al públic del nou àlbum del pianista Mikel Azpiroz; la combinació de rock, passant pel pop fins al metal de Nita, que a la tardor presentaran el seu segon disc; sumats als artistes internacionals Daniela Pes (Itlàlia), Ada Oda (Bèlgica), Puuluup (Estònia) i Bombino (Níger), completen la programació del divendres.

Dissabte la programació es trasllada únicament a la Plaça Major i al Sucre, exceptuant els dos concerts del Casino de Vic i els concerts matinals dedicats especialment al públic familiar.

 

Un festival per a tots els públics

A la Plaça Major, en la seva programació el divendres i el dissabte, s’hi veuran els concerts de l’EMVIC, 180 anys, Joana Serrat, Els Amics de les Arts, Mar Pujol, Albert Pla & The Surprise Band i Ferran Palau. Pel que fa a l’escenari del Sucre, per allà hi passaran Mama Dousha, Mushka, Miki Núñez i Roba Estesa.

A la Carpa de l’Atlàntida, a banda dels ja anomenats Lluc, Papa Orbe y los científicos del mar, Lisasinson, Gorka Urbizu, Paula Peso, Katom, Rüdiger, Ada Oda i Puuluup –tots ells amb entrada gratuïta, dissabte al matí també s’oferirà, pensant especialment en el públic familiar, els concerts de La dona del sac i Carlos Bianchini.

A part de la programació oberta al públic, els concerts de la programació professional –que es celebren de dimecres a divendres– també permetran l’accés al públic no acreditat a partir de les 18 h. El preu per entrada serà de 3 euros en el cas les actuacions a la Jazz Cava, el Teatre i L’Auditori de L’Atlàntida, i gratuïta als concerts de la Carpa de L’Atlàntida. També seran gratuïts i d’accés lliure els concerts de la Plaça Major Vera i de El Sucre Estrella DAMM.

 

Programació OFF a la plaça dels Màrtirs

Com ja és habitual, l’escena OFF del Mercat de Música Viva de Vic està enfocada a col·laborar amb entitats i institucions del sector de la música, oferint-los la possibilitat de donar a conèixer artistes del seu entorn que estan fent-se un lloc en el circuit musical.

La programació d’enguany es concentra de dijous a dissabte a la Plaça dels Màrtirs i la conformen Amulet, Mayormente Soleado i Meli Perea –per part de Cases de la Música, que afegiran un nou artista en les pròximes setmanes–, Júlia Cruz i Emma pel Taller de Músics, Aina & Enric i Júlia Rodríguez per l’ESMUC, i finalment els finalistes del Sona9 2024 –que es donaran a conèixer properament– a més del guanyador de l’edició 2023, el cantautor tarragoní Eloi Duran.

 

Projectes de la 36a edició

El Mercat de Música Viva de Vic consolida el Projecte Acceleradora, que amb aliança amb Cases de la Música, dona suport i ofereix ajuda en els processos de creació artística del país, fomentant la seva transició cap a la professionalització. D’aquesta manera es fomenta el talent musical català.

Un altre projecte amb el qual es treballa des del 2021 és el Projecte Link, que neix arran de la necessitat de fomentar la presència de més tècnics de cultura municipals i d’empreses de management emergents els quals reben, durant els tres dies del MMVV Pro Catalan Arts!, sessions d’acompanyament, assessorament i mentoria per part de gestors culturals amb unaàmplia experiència i coneixement del sector.

 

Reforç de vincles nacionals i internacionals

A banda de la programació prevista, el MMVV Pro Catalan Arts! fomenta el diàleg nacional i internacional, teixint relacions d’intercanvi musical amb les diferents comunitats autònomes i amb països de tot el món.

El MMVV continua fomentant vincles que es mantenen des de fa anys, com és el cas d’Euskadi, Galícia, la Comunitat Valenciana, les Illes Balears, Andalusia i Extremadura. En tots els casos s’ofereixen condicions especials per als agents musicals d’aquestes regions, alhora que es programen bandes d’aquestes comunitats autònomes.

A escala internacional, en aquesta edició, el MMVV se centra en el Focus Portugal. Hi participaran una trentena de professionals procedents de diferents àrees de la música: programació, promoció, booking, entitats públiques i privades. Aquesta acció es centrarà en la programació de quatre propostes portugueses i en sessions de treball específiques que serveixin per fomentar l’exportació d’artistes estatals al país veí.

A més, el MMVV manté la seva participació a UPBEAT, un projecte conformat per 16 festivals europeus que busca donar suport a artistes emergents de world music del continent. En aquesta edició assistirà una delegació àmplia dels membres associats. S’hi sumarà una vintena de professionals vinguts d’altres parts d’Europa així com també d’Amèrica Llatina, Amèrica del Nord, Àfrica i Àsia.

Per a la projecció exterior del MMVV és imprescindible mantenir un marc de col·laboració estable amb altres institucions i xarxes. Per aquest motiu el MMVV forma part de l’ETEP (programa d’intercanvi de talent musical europeu finançat per la Unió Europea), el FWMF (Fòrum de Festivals de Músicas del Món), el GLOMMNET (Xarxa Mundial de Mercats de Música), l’ADIMI (Associació pel Desenvolupament de la Indústria Musical Iberoamericana), La Xarxa (Xarxa Estatal de Teatres, Auditoris, Circuits i Festivals de Titularitat Pública), Keychange (Plataforma de Festivals Europeus per a la igualtat de gènere) i AMCS (Atlantic Music Conference Symposium), a més de l’anteriorment anomenat UPBEAT. Per a aquesta edició, el MMVV està treballant amb acords de col·laboració entre els següents esdeveniments: Womex (Manchester), Babel Music XP (Marsella), BIME Bilbao, Napoli World (Nàpols), MUM Extremadura, Circulart (Medellín), Festival Imaterial (Évora) i Eurosonic (Groningen).

 

EWl MMVV més sostenible, accessible i igualitari

La millora constant en accessibilitat, igualtat i sostenibilitat forma part de l’ADN del Mercat de Música Viva de Vic. Quatre anys després d’incorporar per primera vegada la interpretació del llenguatge de signes en alguns dels directes, la 36a edició mantindrà l’aposta i facilitarà l’accessibilitat per a persones amb discapacitat auditiva en quatre dels concerts programats. En aquesta línia, es tornarà a comptar amb bucles electromagnètics i les motxilles vibratòries que ajuden les persones sordes a gaudir dels concerts d’una forma més intensa. A més, en aquesta edició, s’ha redissenyat l’APP del MMVV i s’han adaptat les funcions a persones amb discapacitat visual i auditiva.

Quant a la igualtat, el MMVV forma part des de fa anys de Keychange, el programa europeu que fomenta la presència de dones i d’identitats dissidents de gènere a la indústria musical. En aquest sentit, el 36è MMVV comptarà amb més de la meitat de propostes artístiques liderades o coliderades per dones i, per vuitè any, serà el punt de trobada de l’associació MiM, que precisament va néixer al MMVV del 2016. Com a novetat, i gràcies al suport del departament de VicDones de l’Ajuntament de Vic, aquest any l’escenari de la Plaça dels Màrtirs també tindrà Punt Lila, sumant-se així als que ja s’instal·len a la Plaça Major i al Sucre.

Pel que fa a la sostenibilitat, atenent als resultats de l’estudi de petjada de carboni de l’edició anterior, el MMVV aposta per la reducció del material imprès a través del foment de les TIC, com ara l’APP i el web, i per la utilització de materials ecològics i reciclats. En aquesta línia, es recuperen els gots reutilitzables de plàstic reciclat com l’opció més sostenible, s’aplica una política de separació de residus en tots els espais i escenaris i es treballa pel foment del transport públic tant per accedir a la ciutat com per desplaçar-s’hi internament.

 

Els patrocinadors del MMVV

El Mercat de Música Viva de Vic es duu a terme gràcies a la implicació de les institucions públiques que l’impulsen i li donen suport: l’Ajuntament de Vic i la Generalitat de Catalunya a través de l’ICEC. I també al Ministerio de Cultura a través de l’INAEM, i la Diputació de Barcelona, a través de l’ODA.

Alhora, també és possible gràcies al patrocini i la implicació d’empreses privades com ESTRELLA DAMM, patrocinador principal, i VERA, patrocinador tecnològic, a banda d’un seguit d’empreses i institucions que col·laboren i donen suport al MMVV.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
tarragona natacio

Tarragona, seu del programa de tecnificació de la Federació Catalana de Natació

Notícia següent
PP

El PP demana una gran mobilització el 9-J per contrarestar la política exterior del PSOE

Notícies relacionades