Dilluns, 5 de maig de 2025
És notícia

Reus es converteix aquest dilluns en Ciutat de la Ciència i la Innovació

Avatar photo
En total Reus n’ha presentat 69 projectes a la seva candidatura que responen als set reptes que la ciutat s’ha marcat
Ciudad de la Ciencia y la Innovación

Reus acull aquest dilluns 5 de maig l’acte de lliurament de les distincions a les noves 22 noves Ciutats de la Ciència i la Innovació que té lloc a FiraReus (avinguda de Bellissens, 40) de 12:00 a 13:30 h.

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats va donar a conèixer el passat 3 de març els 22 nous municipis de tot l’Estat que han estat distingits com a Ciutats de la Ciència i la Innovació en la convocatòria de 2024, entre ells Reus, que ha estat l’única ciutat catalana escollida en la seva categoria i l’únic de fora de la Província de Barcelona que forma part del llistat global.

Reus, ciutat emprenedora i pionera en diversos àmbits

Reus ha estat i és una ciutat emprenedora i fins i tot pionera en diversos àmbits (primer cementiri aconfessional de l’Estat, primer matrimoni civil de l’Estat, el famós Reus, París, Londres…). Amb un sòlid passat empresarial i agroalimentari, avui la ciutat aspira novament a ser referent en la nova economia, la ciència, la recerca i la innovació en aliança amb la universitat, el sector productiu, l’administració local i la societat.

Des del Parc Tecnològic i d’Innovació del Tecnoparc s’estan impulsant diverses iniciatives com el Hub Foodtech & Nutrition o el Reus Living Lab, centrades en la promoció de la innovació al sector agroalimentari i en la generació de talent.

En l’àmbit universitari la ciutat acull els estudis de Medicina i Ciències de la Salut i un grau específic en Nutrició Humana i dietètica, a més de les càtedres vinculades a l’emprenedoria i la innovació empresarial.

També cal destacar la investigació desenvolupada a la ciutat pels centres de recerca com l’Eurecat, l’IRTA, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili o el Centre de Ciències Òmiques.

I si parlem del sector TIC, Reus és ja la segona ciutat en ocupació TIC de Catalunya, liderant la implantació i creació de llocs de treball a través de diferents eines com la Incubadora TIC i Foodtech, impulsades per l’Ajuntament de Reus a través de REDESSA i que han acompanyat més de 50 start-ups creant 183 llocs de treball i generant una facturació de més de 5 milions d’euros, i del Clúster TIC, que també té la seu al Tecnoparc.

Per tot això i també per altres projectes i iniciatives innovadores en l’àmbit social i de la sostenibilitat com el RENATUReus, el projecte Young Lab Prototips, que promou la participació dels joves en projectes de ciutat, el Centre de Capacitació Digital, el Soulfood o projecte europeu per buscar solucions tecnològiques contra el malbaratament alimentari o el Sandbox, que pretén establir espais de prova, assaig i experimentació per a productes i serveis innovadors, Reus ha estat mereixedora de la distinció Ciutat de la Ciència i la Innovació que atorga el Ministeri de Ciencia, Innovación y Universidades i que aquest dilluns rebrà a un acte a l’auditori de FiraReus on seran guardonades d’altres 21 ciutats de tot l’Estat, entre elles, Bilbao, Burgos, Getafe, Granollers, Manresa, Sant Joan Despí o Huelva.

La resta són Alcorcón, Aller, Arteixo, Aspe, Castro-Urdiales, Castropol, Cieza, Genalguacil, Granollers, Huelva, La Rinconada, La Vall d’Uixó, Manises, Mundaka, Rotay Santomera.

 

Reus presenta 69 projectes

En total Reus n’ha presentat 69 projectes a la seva candidatura que responen als set reptes que la ciutat s’ha marcat: la transformació del sector primari, la captació i retenció de talent, l’accés a l’habitatge, la ciutat saludable, la mobilitat urbana sostenible, la transformació energètica i la participació ciutadana.

En paraules de Sandra Guaita, alcaldessa de la ciutat, l’objectiu de tot plegat és consolidar i impulsar la transformació de la ciutat, generar nous espais d’activitat econòmica i donar resposta a les demandes ciutadanes de serveis públics innovadors i de qualitat. La ciència i la tecnologia han d’estar al servei de les persones i transformar la vida de la ciutadania així com generar noves oportunitats per a tothom.

Per la seva banda, Josep Baiges, tinent d’alcaldessa de l’Àrea de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament, ha destacat que la distinció ens ofereix l’oportunitat de veure Reus amb una mirada nova. Una ciutat amb un excepcional patrimoni modernista, cultural, comercial i emprenedor però també una ciutat de recerca, de tecnologia i d’innovació.

L’acte a FiraReus, comptarà amb la participació d’Olga Morales, presidenta de la Red Innpulso i alcaldesa de Viladecans, Núria Montserrat, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i Teresa Riesgo, secretaria general de Innovación del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

La matemàtica reusenca Eva Miranda serà l’encarregada de pronunciar la xerrada inspiradora de la jornada. Miranda ha estat distingida amb dos premis ICREA Academia, el 2016 i el 2021, amb una Càtedra d’Excel·lència de la Fundació de Ciències Matemàtiques de París el 2017-2018; un premi Bessel de la Fundació Humboldt el 2022, i el Premi François Deruyts per l’Academia Reial Belga el 2022. El títol de la seva ponència és Ciència, creativitat i ciutats que imaginen

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
pont-millenari-tortosa-riu-ebre

Alerten de “crescudes sobtades” a la conca del riu Ebre

Notícia següent
Estació d'autobusos de Tarragona

VÍDEO | Surrealista escena a l’estació de bus de Tarragona: “Els meus tresors!?”

Notícies relacionades