El Museu de Valls obre aquest divendres dia 13 de desembre, a 2/4 8 del vespre, la nova exposició «Galeria de Vallencs Il·lustradors» que recull l’obra de tretze artistes nascuts o vinculats a Valls o l’Alt Camp que s’han mogut en el camp de la il·lustració. No és una mostra exhaustiva, sinó una selecció d’entre els creadors que s’hi han dedicat especialment en els últims anys.
L’exposició, comissariada pel crític d’art Quim Torres, es podrà veure fins el mes de març al Museu, en una mostra que posa en valor i reivindica l’obra dels creadors vallencs. La il·lustració, que es diferencia del dibuix i les altres arts visuals per la seva finalitat i manera d’expressar-se, normalment va acompanyada d’un text o un concepte concret que vol representar o emfatitzar, i no té per què ser sempre una eina autoexpressiva de l’artista, sinó que sovint el treball ve encarregat de manera externa.
Fenòmens com la popularització del còmic o el fet que sigui una disciplina que pugui treure rendiment econòmic fora del món de l’art, ha encoratjat a molts artistes a dedicar-se a la il·lustració, generant una infinita varietat de treballs i estils i trencant les línies entre expressió artística i encàrrec.
Aquesta exposició és una selecció de tretze artistes que s’han fet un lloc en el món de la il·lustració, començant pels que van iniciar la seva activitat en el còmic underground dels anys vuitanta i noranta, alguns testimonis dels quals els trobem a les revistes autòctones La Nàpia i Número. És el cas, per exemple, d’artistes com Maurici Ribé, Manel Concernau i Jordi Figuerola, autors que, a més de treballar el còmic, han desenvolupat la seva trajectòria cap al disseny, la il·lustració científica i la caricatura, respectivament.
En el món del còmic, Lluís Albert Arrufat fa més de dues dècades que s’hi dedica i és un dels autors més prolífics de la zona en aquest camp, havent publicat periòdicament a la revista Cavall Fort i comptant amb un ampli catàleg editorial. Júlia Olivella i Jaume Bernabeu són dos joves artistes que també treballen en el món de la vinyeta; del treball d’Olivella en destaca la versatilitat i dinamisme del dibuix, mentre que Bernabeu demostra un humor mordaç que ha arribat fins a les pàgines de la revista satírica El Jueves. D’altra banda, en l’àmbit de la il·lustració literària un referent el trobem en l’obra de David Rovira, que ha publicat diversos contes i llibres infantils al llarg de la darrera dècada.
Altres artistes com Alba Pocurull, Meritxell Garriga o Marc Volpini combinen la il·lustració i el disseny i les seves obres es poden veure en diverses revistes, cartells i productes i són fàcilment recognoscibles gràcies als seus estils definits i característics. Finalment, Marina Barberà, Laura Gallofre i Berta Artigal trenquen els límits entre la il·lustració i l’obra d’art com a expressió personal i treballen amb diverses tècniques per transmetre missatges i sensacions.
Biografies dels il·lustradors presents a l’exposició
Maurici Ribé (Valls, 1969) és il·lustrador i dissenyador gràfic, va començar la seva trajectòria en el món del còmic als anys vuitanta i ha treballat com a dissenyador gràfic i cartellista.
Manel Concernau (Valls, 1961) des d’inicis dels anys vuitanta combina la il·lustració i el disseny gràfic amb el seu interès per la natura, la cartografia i les aus, un aspecte que l’ha portat a il·lustrar, fins i tot, manuals d’ornitologia.
Jordi Figuerola (Valls, 1970) ha publicat acudits, tires còmiques i caricatures a diverses revistes i setmanaris com El Vallenc, Nova Conca, Cultura, Foc Nou, Diari de Tarragona i La Vanguardia. Ha il·lustrat llibres infantils i assajos. Es dedica professionalment a la caricatura des de 1993.
Lluís Albert Arrufat (Vila-seca, 1965, viu a Valls) treballa com a professor i dibuixant. També ha fet publicitat i ha il·lustrat llibres de text. Ha publicat a la revista Cavall Fort dues aventures en format còmic protagonitzades per Roc Roca.
David Rovira (Tarragona, 1981, viu a Valls) es dedica a la il·lustració de contes i llibres infantils. Ha publicat en diverses editorials com Cossetània, Babidi-Bú o Círculo Rojo.
Júlia Olivella (Valls, 1994) treballa en format còmic, llibre i animació, a més d’altres projectes personals. Ha realitzat treballs per a grups de música com Obeses i Power Burkas i il·lustrat diversos llibres per editorials com Cossetània.
Jaume Bernabeu (Valls, 1992) és historietista autodidacta i ha estudiat cinema i animació 2D. Ha publicat a El Jueves i per la seva pròpia conta. Actualment també treballa de creatiu a una empresa de continguts per la formació professional.
Alba Pocurull (El Pla de Santa Maria, 1996) ha treballat com a il·lustradora en mitjans de premsa i editorials com El Correo, La Directa, Petit Sàpiens, entre d’altres. També utilitza la seva obra com a eina de transformació social en l’art mural. Darrerament ha fet un salt cap a les narratives seqüencials i relatogrames.
Meritxell Garriga (Valls, 2001) pren com a inspiració la quotidianitat i la intimitat. Treballa sobretot en els àmbits del cartellisme i de l’editorial amb un gran interès pel món de l’autoedició i el fanzine.
Marc Volpini (Valls, 1981) és un dissenyador gràfic versàtil que incorpora la il·lustració en molts dels seus treballs, plasmats en tots els formats possibles al llarg dels darrers vint anys.
Berta Artigal (Tarragona, 1990, viu a Valls) ha desenvolupat un estil característic com a il·lustradora. També ha publicat diversos llibres infantils. Els seus projectes més personals transmeten missatges positius i, alhora, reivindicatius, un aspecte que també ha traslladat a la pintura mural.
Laura Gallofre (Martorell, 1986, treballa a Valls) és il·lustradora i dissenyadora gràfica. El projecte La Gallu es basa en l’art de l’observació i el petit detall per tractar temes com el territori, el feminisme, la ruralitat i la justícia social.
Marina Barberà (Valls, 1996) està especialitzada en il·lustració per a projectes editorials, cartells i producte, combina tècniques tradicionals i digitals per crear imatges que exploren temes relacionats amb el territori i el vincle entre el passat i el present.