En una operació conjunta de la Guàrdia Civil amb la Policia Nacional anomenada “House-Silex-Tetendit”, ha desarticulat una organització criminal que operava a nivell estatal, especialitzada en estafes mitjançant el mètode de SIM swapping.
Durant l’operació han estat detingudes 16 persones a les províncies de Barcelona i Tarragona, quatre persones més a Suïssa gràcies a la col·laboració de les autoritats del país.
L’operació, que va arrencar el desembre del 2021, es va centrar en la investigació de diverses persones vinculades a l’organització juvenil “Trinitarios”, principalment a les províncies de Barcelona i Tarragona.
Les primeres indagacions van revelar que els detinguts obtenien grans sumes de diners mitjançant estafes informàtiques, que posteriorment transferien a membres de l’organització assentats a Suïssa. Gràcies a la coordinació entre la Guàrdia Civil i Policia Nacional, es van identificar fins a 30 víctimes, les dades personals i bancàries del qual van ser obtingudes a través de codi maliciós (malware) instal·lat als seus equips informàtics.
Els detinguts duien a terme portabilitats no consentides de línies telefòniques, obtenint així noves targetes SIM que controlaven. D’aquesta manera, interceptaven les comunicacions bancàries de les víctimes i accedien als seus
fons mitjançant els codis de verificació bancària enviats per SMS.
A més, obrien nous comptes bancaris utilitzant la identitat de les víctimes, recolzant-se en documentació falsa i persones interposades, per després transferir les quantitats defraudades i amagar-les en comptes sota el
control de l’organització.
L’operació ha permès descobrir transferències fraudulentes per un total de 429.000 euros i la usurpació d’identitat d’almenys 100 persones.
Es van detectar també moviments de més de 70.000 dòlars cap a comptes controlades pels líders de la xarxa a Suïssa, així com extraccions de efectiu i compres de criptomonedes.
A més, es van bloquejar transferències per valor de 95.000 euros abans que fossin enviades a Suïssa. L’operació ha permès fer la traçabilitat de diversos comptes bancàries i criptoactius on s’ha mogut més d’un milió d’euros a comptes de Suïssa.
Durant les investigacions, es van intervenir vuit línies telefòniques, dispositius d’emmascarament de veu i altres equips electrònics utilitzats per a la comissió dels delictes.
DESARTICULACIÓ DE LA BANDA
El passat 19 de març, es van practicar un total de 14 entrades i registres a diverses localitats de les províncies de Barcelona i Tarragona, concloent amb la detenció de 16 persones pels delictes d’estafa, blanqueig de capitals, falsedat documental, usurpació d’identitat, revelació de secrets i pertinença a organització criminal.
Com a resultat dels registres practicats van ser confiscats els següents
efectes relacionats amb les activitats il·lícites investigades:
1 subfusell, 1 rifle inutilitzat, 3 escopetes i 3 pistoles detonadores.
47 telèfons mòbils.
4 tauletes electròniques i 7 ordinadors portàtils. Dispositius d’emmagatzematge informàtic.
Nombroses targetes d’identitat falsificades.
Suports de targetes bancàries en blanc.
200 targetes RFID (targetes NFC per emmagatzemar informació).
1 copiadora de banda magnètica.
Documentació bancària i de criptoactius.
Múltiples targetes SIM i porta targetes
Articles de luxe.
El mes d’agost passat es van dur a terme quatre entrades i registres més en immobles ubicats a Suïssa, després del que es va detenir a quatre persones més, després de desplaçar-se fins a aquest país un equip conjunt de Guàrdia Civil i Policia Nacional.
A través de la Prefectura d’Informació de la Guàrdia Civil (UCE-3), s’ha pogut demostrar la pertinença dels autors dels delictes investigats al ”Bloc” de Barcelona del Grup Violent Juvenil Trinitaris, detectant que, alhora, els líders de les estafes ocupen càrrecs destacats dins de lorganització.
Les investigacions són dirigides pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Burgos i el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 de Plasència (Càceres).