Diumenge, 19 de gener de 2025
És notícia

VÍDEO | El ‘pan tumaca’ no és català, segons una tiktoker murciana

Avatar photo
La falsa teoria que el pa amb tomàquet la van portar immigrants murcians a principis del s. XX, ja ha estat desmentida diversos cops

La catalanofòbia és un combustible aparentment inesgotable a les xarxes socials espanyoles i gairebé tothom s’hi apunta per guanyar uns quants seguidors. I així cada dia ens sorprenen amb noves afirmacions i comentaris que ens deixen a l’altura del betum.

Aquest cop ha estat en el compte de TikTok @papeofoods, format per la parella d’influencers murcians, Almudena i Raúl, amb més de 50.000 seguidors. En el vídeo es veu com Almudena afirma que l’origen del pa amb tomàquet (que ella anomena pan tumaca) és murcià, ja que, segons la teoria que defensa, el van portar els obrers murcians que van fer el Metro de Barcelona a la dècada dels 20 del segle passat.

La infal·libilitat de la seva teoria la demostra afirmant que aquests obrers, durant les pauses, menjaven pa amb tomàquet, ‘evidentment’ de l’horta de Múrcia. Sembla que a Catalunya el tomàquet era una verdura desconeguda i que els obrers murcians se’ls feien portar de casa.

@papeofoods

El pan tumaca y su teoría murciana☀️#pantumaca #comida #pancontomate #murcia #cataluña

♬ Sex and the City (Main Theme) – Soundtrack Wonder Band

Aquesta esperpèntica teoria sembla que la va divulgar la també influencer i cuinera Ainhoa Aguirregoiti, al programa ‘Hoy por Hoy’ de la cadena SER, malgrat que ella en situava l’origen ‘entre Andalucía y Múrcia’.

ORIGEN MEDITERRANI

El pa amb tomàquet és una menja típicament mediterrània i és difícil resseguir-ne l’origen: com la pizza i les coques, les dolmes, i d’altres plats s’estén arreu de la Mediterrània amb diverses variants. Un plat cosí germà del pa amb tomàquet és la bruschetta italiana.

El tomàquet va entrar a Europa a partir del s. XVI i sembla que es va afegir al pa amb oli uns dos segles més tard. La primera referència directa escrita d’aquesta recepta apareix al segle XVIII, amb el nom de panboli bo (pa amb oli bo), al Modo de cuynar a la mallorquina de Jaume Martí Oliver. És l’actual pa amb oli mallorquí, que a Catalunya anomenem pa amb tomàquet (o amb tomaca, o amb tomata, segons la zona dialectal).

L’escriptor i gastrònom Nèstor Luján explica que la implantació del pa amb tomàquet a Catalunya no té res a veure amb la immigració murciana vinguda a Barcelona per a l’Exposició de 1929 com havien volgut pretendre erròniament alguns autors i que és una recepta d’aprofitament que permetia estovar i fer més mengívol el pa sec.

El que és cert és que la popularització de la recepta sí que té un clar origen català i que al nostre país se’n menja amb tota seguretat dels del s. XVIII, per tant, molt abans que els murcians emigressin per participar en les obres del Metro de Barcelona.

PARADOXA FINAL

Finalment, cal esmentar la manera com Almudena prepara el pa amb tomàquet al seu post d’Instagram. En comptes de sucar un tomàquet madur (preferiblement tomacó) en una llesca de pa, com manen els cànons, posa, en mitja baguet torrada, una barreja de tomàquet triturat i oli. I ja estaria tot dit.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El comunicador Quim Morales es pronuncia sobre la presumpta agressió sexual a Ana Polo

Notícia següent
carnet-lector-vendrell

Els infants del Vendrell tindran un Carnet Lector per promoure la lectura

Notícies relacionades