Dimecres, 24 de juliol de 2024
És notícia

Detingut el gurú d’una secta que donava ‘mercuri purificat’ als seus adeptes

Avatar photo

Agents de la Policia Nacional han detingut el líder d’una comunitat de caràcter espiritual que presidia una fundació creada per organitzar recessos i altres activitats, a Abanilla (Múrcia) segons han informat fonts policials.

Es tracta de José Manuel Cánovas, de 45 anys, que davant dels seus adeptes es feia anomenar ‘Transcendecia Total’, fundador de la Fundación Mahasanhi, la secta pseudo budista que feia servir per enriquir-se.

Pel que sembla, presumptament, utilitzaven diferents tècniques de manipulació coercitiva, entre les quals hi havia el subministrament de substàncies psicoactives perilloses per a la salut, per manipular les voluntats dels seus seguidors amb fins econòmics i de poder.

FUNCIONAMENT DE LA SECTA

La comunitat espiritual, que s’havia establert fa aproximadament 15 anys a la localitat d’Abanilla, comptava amb una àmplia finca d’aproximadament 100.000 metres quadrats on hi havia multitud de cases cova, un alberg, magatzems, temples, búnquers i laboratoris.

El detingut passava la major part de l’any en una de les coves on hi havia els laboratoris on practicava l’alquímia. El líder del grup juntament amb els adeptes més propers eren els encàrregats de dirigir i organitzar totes les activitats de la secta.

La fundació es finançava amb les donacions i el pagament dels assistents a aquestes activitats. A més, comptava amb la col·laboració d’una mercantil on elaboraven elixirs, en una nau situada a Lorquí (Múrcia), que després es distribuïen en herbolaris, es venien a la fundació o fins i tot en línia.

El líder, que s’autoanomenava ‘Trascendencia Total’, era reconegut com a sanador, guia espiritual i mestre, i, amb finalitats humanitàries i socials, aconseguia que els seus adeptes treballessin i realitzessin aportacions econòmiques per a la seva fundació, augmentant en relativament poc temps el seu patrimoni.

Els seguidors més acèrrims del líder residien en cases cova situades al voltant de la casa del mestre, exercint diferents tasques i funcions segons les necessitats personals d’aquest o de la fundació (administració, gestió de xarxes socials, jardineria, manteniment, formació, entre d’altres), sense complir els requisits legals, a més de realitzar llargues jornades de treball.

‘MERCURI PURIFICAT’

Segons els investigadors, el detingut pretenia elaborar una substància anomenada ‘mercuri purificat’, utilitzant tècniques d’alquímia, ja que, segons sembla, podria tenir efectes energitzants i vitalitzadors.

Aquest procés el realitzaven els adeptes, que van començar a manifestar diferent simptomatologia originada per la neurotoxicitat del mercuri. A més, els residus d’aquestes pràctiques s’haurien dipositat en una fossa sèptica dins de la comunitat, cosa que seria altament tòxica per al medi ambient.

 

Així mateix, durant les cerimònies realitzades a la fundació es distribuirien diferents classes de psicoactius perjudicials per a salut i dels efectes dels quals presumptament es valdria ‘Trascendencia Total’ per aconseguir sotmetre la voluntat dels consumidors.

El líder passava llargues temporades tancat a casa seva cova acompanyat de diverses dones que l’assistien i feien les tasques que aquest disposava. La devoció a la figura del líder era tan gran que aquestes persones haurien abandonat totalment la relació amb el seu cercle familiar i social per lliurar-se fidelment a les seves decisions.

DETENCIÓ DE ‘TRASCENDENCIA TOTAL’

Els agents van practicar divendres passat, de manera simultània dos registres, un a la finca d’Abanilla on residia el líder i al voltant de 10 seguidors; i un altre en una nau situada en un polígon industrial de Lorquí on s’elaboraven elixirs que després es comercialitzaven.

Fruit d’aquests registres s’han intervingut 90.000 euros en metàl·lic, un revòlver, 19 quilos de marihuana, múltiples substàncies per a la pràctica de l’alquímia com el mercuri, així com documents sobre l’experimentació amb aquestes substàncies perilloses i material pseudo religiós i esotèric divers.

Prèviament a aquest dispositiu policial, els investigadors van aconseguir identificar a Abarán (Múrcia) el lloc exacte on el detingut havia construït un ‘zulo’ per emmagatzemar clandestinament 180 quilograms de mercuri i cinabri, entre altres substàncies.

El detingut, després de passar a disposició judicial com a presumpte responsable de delictes contra la salut pública, contra el medi ambient, contra els drets dels treballadors, contra la integritat moral i associació il·lícita, va ingressar a la presó provisional.

Per part seva, ateses les irregularitats trobades, els serveis inspectors de la Conselleria de Salut Pública de Múrcia, han clausurat la referida nau del polígon industrial de Lorquí.

Aquesta complexa operació coordinada per la Comissaria General d’Informació i desenvolupada per la Brigada Provincial d’Informació de Múrcia, ha requerit la col·laboració d’altres unitats policials com ara la Unitat Aèria de la Policia Nacional, el Grup Operatiu d’Intervencions Tècniques, les Guies Canins, la Unitat de Prevenció. i Reacció, Policia Científica i el Servei dAnàlisi de la Conducta.

La causa és dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número tres de Cieza, Múrcia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 × five =

Notícia anterior

El PSC de Tortosa llança una campanya d’afiliació per tal d’ampliar la força del partit

Notícia següent

Blanes acull la segona xerrada del Col·legi de Farmacèutics

Notícies relacionades