Tres campanyes d’inspecció en productes de llegums seques i envasades han detectat nombrosos incompliments de la normativa alimentària. Concretament, segons ha informat l’Institut Basc de Consum (Kontsumobide), el 23,5% de les anàlisis en laboratori han detectat un incompliment “greu” de la normativa perquè “els grans presenten un albumen alterat o parasitat, amb lleugers atacs de floridures o de podridures o amb molt lleugeres taques en l’albumen”.
A més, han detectat també que molts grans presenten defectes i que fins i tot hi ha absència de grans sencers, un fet que impediria que puguin incloure’s en la categoria corresponent a la que figura a l’etiqueta.
En aquest sentit, els llegums envasats que no són ecològiques ni tenen una qualitat diferenciada, presenten un 84,3% d’incompliments de la normativa. Entre els més destacats hi figuren la manca de data d’envasament (52,6%) i la falta d’informació respecte a la categoria (42,1%).
La data d’envasament, la data de duració mínima o la manca dels valors energètics i nutricionals són altres dels principals incompliments detectats pels estudis. En els llegums importats, en el 8,3% dels casos no s’especifica el país d’origen.
Pel que fa als llegums ecològics, el principal incompliment és l’etiquetatge. El 40% dels productes controlats incompleix algun dels requisits de l’etiquetatge per a productes ecològics.
La venda en línia és on hi ha més incompliments
Segons el Kontsumobide, les dades de les anàlisis de les vendes en línia són “encara més greus”, ja que en el 100% dels casos no s’informa de la data d’envasament, ni del valor energètic ni de les quantitats de nutrients que contenen.
En el 100% de les botigues en línia analitzades tampoc es compleixen les obligacions d’informació de venda a distància.