Pot passar el mateix a Catalunya que a La Palma amb els volcans?

L’erupció el volcà de l’illa de La Palma ens recorda que habitem en un planeta viu en què regna la força de la naturalesa per sobre de tot. En les darreres hores hem vist imatges molt impactants de com la lava i el fum inunden aquesta illa canària i és inevitable plantejar-nos si això podria passar a casa nostra.

A Catalunya tenim la zona volcànica de la Garrotxa, amb més de quaranta cons volcànics. Per molt que pugui sorprendre, aquesta zona encara no es considera adormida, perquè ha tingut algun volcà actiu en els últims 10.000 o 15.000 anys. Així doncs, podríem viure una situació similar al nostre país? La resposta és que sí, tot i que el risc que tornin a entrar en erupció és moderat.

Segons, el vulcanòleg Joan Martí, director del centre de Geociència del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), res fa pensar que l’erupció pugui ser d’aquí a poc temps. “Tornaran a entrar en erupció, però el més probable és que nosaltres no ho veurem”, assegura.

A més, el tipus de camp volcànic de La Palma és el mateix que el de la zona de la Garrotxa, ja que el magma surt a través de fractures i mai ho fa en el mateix lloc on ja hi ha hagut una erupció. Matí, però, afirma que a la Garrotxa la freqüència d’erupcions volcàniques és més àmplia que a les Canàries i, per tant, encara trigaran anys en entrar en erupció. De fet, l’última erupció que s’hi va registrar va ser ara fa 10.000 anys al volcà Croscat.