La plataforma de treballadors penitenciaris de Catalunya Marea Blava considera que per aconseguir la reducció dels suïcidis entre els interns cal abordar la qüestió de manera diferent a com s’ha fet fins ara. L’entitat es pregunta com pot ser que Catalunya tingui una taxa de suïcidis a les presons que més que duplica la mitjana europea o espanyola, tot i tenir una ràtio d’interns per treballador més baixa i una despesa per intern més alta, així com més professionals de salut mental.
Per això, proposa que s’abordi la qüestió des de perspectives diferents de les fetes fins ara. A més, destaca la feina dels funcionaris de presons per frustrar intents de suïcidi.
En un comunicat de cinc pàgines, on analitza diverses dades, l’entitat ha recordat que tot i que els suïcidis han augmentat respecte als anys previs a la pandèmia també han augmentat els intents de suïcidi aturats per l’acció dels funcionaris. Així, mentre que el 2019 hi va haver 101 intents de suïcidi, el 2021 van ser 151 i el 2023, 167.
També han crescut les autolesions. El 2019 van ser 686, el 2021, 1.199, i el 2023, 1.231. No obstant això, la plataforma constata que moltes d’aquestes autolesions tenen caràcter instrumental i finalitat interessada, per tal d’accedir a serveis sanitaris de manera immediata per aconseguir medicació o suspendre els càstigs penitenciaris, cosa que també augmenta la congestió als serveis mèdics.
De fet, s’han disparat els incendis, sobretot a les cel·les, passant de 6 el 2019 a 86 el 2021 i a 96 el 2023. Els treballadors expliquen que aquests incendis provoquen moments de tensió entre els funcionaris i els interns i fins i tot risc per a la salut.
De les deu mesures de xoc que va presentar el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, dilluns passat, Marea Blava diu que nou ja s’apliquen ara i com a molt s’intensificaran. L’única nova, segons la plataforma, és la de realitzar un estudi del risc de suïcidi amb perspectiva de gènere. El percentatge de suïcidis a la societat és major en homes que en dones, però a les presons passa al revés. La plataforma insinua que el motiu pot ser que la majoria de les preses estan a la presó de Wad-Ras de Barcelona, la més antiga de Catalunya, i en un mòdul de Brians 1 on l’ambient és “nociu i tòxic”.
D’altra banda, la plataforma també considera que cal remarcar l’origen dels presos que se suïciden, perquè la cultura pròpia també hi té incidència. Segons les seves dades, algunes procedències tenen més propensió al suïcidi que altres.