El govern espanyol ha avisat que ampliar a quatre o sis hores el temps mínim de retard d’un vol per poder reclamar una indemnització “seria una mala notícia”. Els ministres de Transport de la Unió Europea debaten aquest dijous la reforma del reglament comunitari sobre drets dels passatgers aeris, pendent des de fa més d’una dècada per la manca d’acord entre els 27. El principal escull és la proposta per elevar el temps de retard mínim que dona als passatgers el dret a reclamar una compensació. Actualment, el llindar mínim són tres hores, però la proposta de reforma planteja ampliar-lo fins a quatre hores pels vols de menys de 3.500 quilòmetres i fins a sis hores pels de més distància. A més d’Espanya, també s’oposa a la reforma Alemanya.
“És un tema complex”, ha admès el secretari d’estat de Transports del govern espanyol, José Antonio Santano, a la seva arribada a la reunió del Consell de la UE que se celebra aquest dijous a Luxemburg.
Santano ha afirmat que la qüestió ha arribat “completament oberta” a la reunió per les divisions que genera la proposta de reforma entre els 27, concretament pel que fa als llindars de retard mínims per reclamar una compensació. També hi ha diferències entre els estats en relació amb l’equipatge de mà gratuït.
“La posició d’Espanya és clara. No volem sortir d’aquest Consell amb un retrocés dels drets dels passatgers. Seria una mala notícia”, ha subratllat Santano. Igual que el govern espanyol, també Alemanya considera que ampliar els llindars de retard mínims per poder exigir una reclamació seria fer un “pas enrere” en els drets dels usuaris. El ministre de Transports alemany, Patrick Schnieder, ha assenyalat a la seva arribada a la reunió de Luxemburg que el govern d’Alemanya defensa “un llindar de tres hores per a tots els vols”.
La reforma del reglament era el primer punt en l’ordre del dia de la reunió. Tanmateix, la manca de consens entre els 27 per tancar un acord ha provocat que s’hagi suspès el punt de discussió perquè les delegacions nacionals puguin continuar negociant bilateralment la proposta de reforma. Segons fonts diplomàtiques, la discussió entre els ministres de Transport sobre la qüestió es reprendrà aquesta tarda.
Fonts diplomàtiques apunten que entre els països a favor de la reforma hi hauria França, Irlanda, Xipre, Letònia, Bulgària, Romania, Finlàndia o Dinamarca. Mentre que en contra, a més d’Espanya i Alemanya, hi ha Portugal, Hongria, Bèlgica, els Països Baixos, Eslovènia o Itàlia, entre d’altres.
En les últimes setmanes els estats membres han negociat per intentar arribar un acord sobre la proposta de reforma. Actualment, el llindar mínim de retard és de tres hores, amb compensacions d’entre 250 i 600 euros, segons la distància del trajecte. La proposta que debaten aquest dijous els 27 planteja ampliar fins a les quatre hores el retard mínim que dona dret a una indemnització pels trajectes de menys de 3.500 quilòmetres, i fins a les sis hores pels vols de llarga distància.
També hi ha diferències pel que fa al cost de les maletes de cabina. El reglament actual no garanteix que el passatger pugui embarcar amb una maleta de mà sense haver de pagar per ella. La proposta planteja que l’usuari pugui dur, sense cost addicional, un “element personal” per col·locar sota el seient, però països com Espanya també rebutgen la proposta perquè consideren que permetrà a les aerolínies cobrar per totes aquelles maletes que s’hagin de col·locar en els compartiments superiors de l’avió.
Si els ministres de Transport arriben a un acord polític aquest dijous, suposarà només l’inici del procés de reforma del reglament. Posteriorment, el Consell de la UE haurà de negociar el text amb el Parlament Europeu abans que pugui ser aprovat.