Dijous, 5 de desembre de 2024
És notícia

Romero avança que Catalunya tancarà l’any amb un creixement del PIB del 2,7%

Avatar photo
El Govern pronostica un increment del 2,2% el 2025 i apunta a un lleuger repunt de l’atur fins al 9,5%

La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha avançat que Catalunya tancarà el 2024 amb un augment del Producte Interior Brut (PIB) del 2,7%, sis dècimes més del previst inicialment. Així ho ha dit aquest dijous, en el marc del IV Foro Empresarial Catalunya, organitzat per ‘elEconomista’ a la seu de Foment del Treball, on Romero ha afirmat que “l’economia catalana està viva i és rica”. La consellera ha assenyalat que la previsió de cara a 2025 és que la dada sigui del 2,2%, una dècima més del pronosticat fins ara, i ha insistit que les xifres són “positives”. Tot i així, la consellera ha advertit que el PIB per càpita “en els últims 20 anys només ha crescut el 0,46%” i això vol dir que la “riquesa que es genera no es reparteix bé”.

Romero ha concretat aquestes xifres de l’escenari macroeconòmic de Catalunya per al bienni 2024-2025, publicat aquest dijous, el qual justifica aquest augment del PIB per “l’aportació positiva” de la demanda interna (2 punts) i l’externa (0,6 punts), que moderaria la seva crescuda “per la feblesa dels principals socis comercials”. A la vegada, ressalta que “el consum de les llars s’accelera” fins al 2,5% per l’ocupació i “l’evolució favorable” dels salaris i la inflació.

D’altra banda, l’informe destaca que la inversió passaria a ser positiva, fins al 2,3%, i les importacions s’elevarien fins a l’1,4%. Quant al mercat laboral, els pronòstics del Govern és que la taxa d’atur acabi l’any al 9,5%, però ho vincula a un “increment més pronunciat” de la població activa, per sobre de la creació d’ocupació.

L’escenari per a 2025 indica que la inversió “guanyaria rellevància”, repuntant fins al 3,6%. El consum de les llars experimentaria una pujada fins al 2% i el públic seria de l’1,5%. Pel que fa a les exportacions avançarien un 2,6% i les importacions un 2,8%. L’anàlisi també assenyala que la taxa d’atur s’estabilitzaria en el 9,5%.

Fons Next Generation

La consellera d’Economia i Finances ha fet èmfasi en la importància del canvi de model econòmic que passi per l’aposta “basada en el coneixement, la innovació i tecnologia” i els fons Next Generation han d’ajudar, “però potser no estan tenint l’impacte que es voldria”. Aquests recursos, ha continuat Romero, “haurien de permetre tenir més productivitat i, per tant, més competitivitat”.

En aquesta línia, la consellera també ha apuntat “la descarbonització” de la indústria i ha precisat que Catalunya “genera un 15-20% d’energies renovables”, una xifra que se situa per sota de l’Estat, que “es troba al 50%”. Per això, ha recalcat que es farà “un esforç important” i ha fet referència a la prova pilot amb el parc eòlic de Roses.

Alícia Romero ha afegit un altre element per ser “competitius” com són “les connexions” i ha asseverat que l’ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat s’ha de fer “ja”. “S’ha de treballar la millor proposta tècnica que respecti de forma pulcre tots els criteris ambientals”, ha remarcat i ha assegurat que Catalunya necessita “el millor aeroport possible”.

Per aconseguir-ho tot plegat, la titular d’Economia i Finances ha reivindicat la “col·laboració publicorprivada” i ha insistit en la importància de la participació de les empreses. Per una altra part, Romero ha demanat més presència femenina en les direccions de les companyies: “Incorporar dones en llocs de direcció ajuda a ser més competitius i tenir més productivitat”. “No per quota sinó pel valor”, ha dit i ha convidat a fomentar-ho.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Una plataforma demana tractar els suïcidis a presons des d’una perspectiva diferent

Notícia següent

Una vuitantena de persones gaudeixen de la 10a Festa de la Universitat de l’UdA

Notícies relacionades