No es retiraran les mascaretes a l’interior

Els catalans demanen retirar-les com més aviat millor

Encara no hi ha data per a la retirada de la màscara a interiors, després que el Consell Interterritorial de Salut no debatés aquest dimecres la caiguda de la mesura. Catalunya ja havia sol·licitat decidir un dia –altres comunitats autònomes com Andalusia s’havien sumat a la demanda–, però el Ministeri de Sanitat va rebutjar abordar la qüestió.

El debat sobre la possibilitat retirada de les màscares s’ajorna, doncs, a la setmana que ve. Segons ha explicat Carola Darias, ministra de Sanitat, després de la trobada, ha convocat una reunió extraordinària per dijous que ve, 10 de març, a Saragossa, en què es debatrà un nou sistema de vigilància del cóvid-19 i es negociarà fixar una data per a l’adéu als tapaboques.

Josep Maria Argimon havia anunciat que portaria la proposta al Consell Interterritorial aquest dimecres. El conseller va anunciar la setmana passada la seva intenció que la mesura s’apliqui després fer-ho a les aules escolars, on les màscares desapareixeran després del descens dels indicadors de la pandèmia.

El sentir de les comunitats autònomes no és unànime sobre aquest tema. Catalunya demana retirar-les i Andalusia i la Comunitat de Madrid se sumen a la proposta. A l’altra banda, el País Basc exposa que de moment prefereix que es mantinguin.

Amb tot, la ministra Darias ha explicat que a la reunió de Saragossa es tractarà una nova estratègia de vigilància de salut global i els mecanismes de transició de control del coronavirus en una nova etapa postpandèmica. Un trànsit que es farà de manera coordinada entre totes les comunitats autònomes i la UE.

La decisió d’ajornar el debat contrasta amb l’afirmació de Pedro Sánchez aquest dilluns. En una entrevista a TVE, el president del Govern va dir que l’obligatorietat de fer servir la màscara a interiors caurà “molt aviat”, encara que no es va aventurar a fixar una data concreta.