Es dispara el preu del calçot de Valls per la forta demanda i la falta de producte

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El preu del calçot s’ha disparat. Està pels núvols: 0,20 euros en cru i 0,40, cuit. Aquesta escalada de preus s’explica per la caiguda d’un 10% de la superfície de conreu, l’avançament de la collita abans de Nadal per por a una pandèmia que l’any passat va deixar un 25% dels calçots per arrencar, i una demanda més alta de l’habitual. “Ens ha agafat amb el peu canviat”, diu el president de la IGP Calçot de Valls, Dalmaci Clofent. Assegura, però, que no en faltaran i que aquesta pujada de preus, de més del 50%, s’havia donat anys enrere. Als restaurants de la zona, que fan ple gairebé tots els cap de setmana, el menú de la calçotada no baixa dels 40 euros en la recta final d’una bona temporada que es tancarà fregant els 20 milions de calçots.

“Som a l’inici de les mobilitzacions, continuaran i les radicalitzarem en funció dels resultats, sabem que no els resultats no seran d’avui per demà, però entenem que tenim tota la raó, no es pot seguir especulant amb els productes agraris, hem posat la primera llenya al foc i tancarem firmes com Freixenet i Codorniu”, ha manifestat Guinovart, el qual ha retret que el Parlament aprovi resolucions, però després no s’acabin materialitzant. En aquest sentit ha posat d’exemple, la llei d’espais naturals. “Porta tres anys aprovada i no se n’ha desplegat ni un sol punt”, ha retret.

“Tots els sectors de producció estem molt malament, no puc focalitzar-ho ni en l’olivera, ni vinya ni fruita seca, hem de parlar de la importància de tot el territori, del despoblament i la igualtat d’oportunitats dels pagesos i la ciutadania; això és una mobilització de dignitat perquè Catalunya tingui l’espai agrari que necessita i els nostres fills puguin continuar a les explotacions que nosaltres hem fet”, ha afegit Guinovart. Demanen també que la ciutadania es rebel·li, no volem que el Camp de Tarragona es quedi amb una gran àrea metropolitana i un territori abandonat”, ha conclòs.

Poc després de les onze del matí prop de 200 tractors han anat entrant lentament en caravana, provinents dels quatre municipis tarragonins de l’Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès, i s’han aturat a la plaça Imperial Tàrraco, obligant a tallar el trànsit d’aquesta cèntrica rotonda durant gairebé una hora. Els pagesos han fet sonar els clàxons dels tractors, mostrant cartells reivindicatius, amb el lema de la mobilització ‘la pagesia diu prou’, consignes crítiques com ‘pagès arruïnat, territori cremat’, i també diverses frases de suport a Ucraïna i en contra de la guerra de Rússia.

La tractorada ha recorregut la Rambla Nova i finalment s’ha dirigit al barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau, on s’hi troben els serveis territorials d’Acció Climàtica. Els tractors han bloquejat tota la illa i han col·lapsat una transitada avinguda -ja que és zona molt propera al campus universitari. Després del manifest, els pagesos s’han afanyat a descarregar un remolc amb palla i han llençat un total de 22 paques davant les portes d’Acció Climàtica, sense més incidents. Una única paca ha fet cap a l’interior de les oficines. La mobilització s’ha donat per finalitzada poc després de les dues.