Un jutjat obliga la Seguretat Social a reconèixer la incapacitat permanent d’una afectada de VIH

Avatar photo
L’INSS havia rebutjat la situació en considerar que les lesions no l’impedien seguir una activitat laboral

El jutjat social 22 de Barcelona ha estimat una demanada interposada per una dona de 62 anys afectada per VIH des del 1989 a qui l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va denegar el 2021 el reconeixement de la situació d’incapacitat permanent. Ara, el jutjat dona la raó al Col·lectiu Ronda, representant de la demandant. La Seguretat Social, seguint el mateix criteri que l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), va denegar el reconeixement en considerar que l’abast de les lesions patides no era tributari d’una incapacitat permanent en no afectar l’aptitud de la malalta per desenvolupar amb normalitat una activitat laboral retribuïda. Ara, el jutjat obliga l’INSS a reconèixer la incapacitat en grau d’absoluta.

La resolució fonamenta la decisió en el contingut de l’informe aportat pel mèdic forense, al qual atorga gran valor probatori per la seva “objectivitat, imparcialitat i especialització en la matèria”. En aquest informe, l’especialista destaca la limitació de la pacient per fer qualsevol tipus d’activitat de la qual s’espera un rendiment com a conseqüència, principalment, del quadre psiquiàtric i les afectacions a nivell emocional, intel·lectual, físic i social de les malalties i lesions sofertes.

L’advocat del Col·lectiu Ronda, Àlex Tisminetzky, ha lamentat que la Seguretat Social havia actuat un cop més “contra tot criteri raonable” a l’hora de valorar quina és l’afectació real sobre la capacitat laboral de lesions i malalties, denegant “injustificadament” sol·licituds ben fonamentades i acompanyades d’informes mèdics detallats i rigorosos. Ha afegit que darrera hi ha un criteri “estrictament economicista” però també ha alertat que hi ha un augment dels casos que tenen a veure amb la denegació de prestacions o revisió de graus de persones afectades per VIH de llarga durada. Aquestes persones pateixen els efectes d’haver-se sotmès durant dècades a tractaments farmacològics molt agressius, molt més dels que ho són els actuals. Aquests provoquen, tal com l’advocat recorda que està demostrat científicament, un envelliment precoç de l’organisme, amb especial incidència sobre el sistema immune.

El mateix despatx d’advocats defensa el cas d’un home de 60 anys també afectat per VIH de llarga durada i a qui la Seguretat Social va retirar la prestació per incapacitat permanent que tenia reconeguda des del 1996.

L’advocat ha criticat també que en el cas de la dona es demorés la resolució pel fet que es va haver de sol·licitar un nou informe mèdic forense després que l’INSS argumentés que els nivells toxicològics presents en l’organisme de l’afectada no estaven relacionats amb els tractaments farmacològics seguits durant més de 30 anys sinó amb un consum d’estupefaents previ al diagnòstic del 1989. “És ofensiu i inhumà”, ha apuntat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un oli produït al Baix Penedès, entre els millors de tota Espanya

Notícia següent

Mor un matrimoni en el xoc entre una furgoneta i un camió

Notícies relacionades