Fan el primer trasplantament pulmonar a Catalunya a un pacient postcovid

Professionals de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona han fet el primer trasplantament pulmonar a Espanya a un pacient que havia patit la covid-19, ha explicat aquest divendres el director assistencial del centre, Antonio Roman.

“És el primer però segurament no serà l’últim”, ha assegurat amb preocupació aquest divendres en una conferència de premsa el cap de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar del centre, Alberto Jáuregui, en relació amb les seqüeles que deixa la malaltia.

El pacient va estar 127 dies a la unitat de cures intensives (UCI) a causa d’una infecció per covid-19, dels quals 122 van ser amb oxigenació extracorpòrea: “Els pulmons no funcionaven per la covid”, ha recordat el director del programa ECMO Adult del centre, Jordi Riera.

De fet, va ingressar amb una pneumònia bilateral i l’ajuda d’un ventilador per respirar, però al cap de cinc dies amb la ventilació mecànica no n’hi va haver prou i va requerir el suport de l’ECMO, un dispositiu d’oxigenació extracorpòrea.

Segons concreta Riera, aquest dispositiu es connecta al pacient per extreure’n la sang i retornar-la al cos oxigenada i s’utilitza quan el cor o els pulmons no funcionen, per la qual cosa no cura, tan sols ajuda a “guanyar temps” perquè el pacient es recuperi.

Després de tres mesos connectat, els pulmons no responien, les imatges diagnòstiques no donaven senyals de millora i, després d’una valoració de professionals del Vall d’Hebron, es va decidir que l'”única alternativa” que tenia era un trasplantament pulmonar, explica Jáuregui.

La professional del servei d’Anestesiologia Maribel Rochera ha destacat que el “repte era encara més gran” perquè els pulmons no funcionaven gens, i no tenien experiència prèvia d’un pacient amb un suport tan perllongat abans d’un trasplantament de pulmó.

El pacient figurava en llista preferent per rebre uns pulmons i quan va aparèixer un donant un equip multidisciplinari va fer la cirurgia durant més de nou hores: ara està en planta, no té cap suport d’oxigen i d’aquí a una setmana estarà llest per anar a casa.

CIRURGIA COMPLEXA

Jáuregui ha subratllat textualment que va ser una cirurgia especialment complicada per l’estat dels pulmons i el temps que el pacient va estar amb suport d’oxigen: “No havia vist mai uns pulmons així. El color, l’estructura, la funció. Estaven totalment deteriorats”.

De fet, el pacient va continuar connectat a una màquina ECMO durant i després de la intervenció i van canviar la configuració de la màquina per afegir assistència circulatòria a la respiratòria i permetre que el cor descansés.

“Li queda una recuperació molt intensa”, ha advertit Jáuregui sobre l’evolució del pacient després de la intervenció i ha assegurat que haurà de fer rehabilitació perquè, segons ell, el postoperatori és el més important.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ampli dispositiu per fer complir el toc de queda a Barcelona

Notícia següent

S’escapa un pres d’una presó catalana

Notícies relacionades