El Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona ha arribat a una xifra dramàtica però reveladora: 20.000 trucades ateses des de la seva creació el 2020. Aquest servei pioner, que va començar a funcionar a l’agost de fa quatre anys, ha esdevingut un recurs clau per a aquelles persones que pateixen ideacions suïcides o s’enfronten a situacions de risc. De les trucades ateses fins al moment, 275 han estat de suïcidis imminents que han pogut ser evitats gràcies a la intervenció dels orientadors, que en molts casos han aconseguit activar els serveis d’emergència a temps.
Segons Marta Villanueva, regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, les 20.000 trucades posen de manifest la necessitat urgent d’aquest tipus de serveis: “Aquest servei ens està permetent conèixer millor l’abast d’una problemàtica que sovint ha estat tractada com un tema tabú i envoltada de vergonya i silenci.” Villanueva ha subratllat que, a més de les trucades, el servei també ha atès més de 10.000 xats, una eina que s’ha demostrat especialment útil entre els joves, que sovint prefereixen aquesta via de comunicació per abordar temes tan delicats.
El 52% de les trucades les han fet dones, mentre que el 48% restant han estat realitzades per homes, una distribució que pot estar influïda pels estereotips socials que dificulten que els homes busquin ajuda. “Les dades ens mostren una clara necessitat de trencar els estigmes associats a la salut mental, especialment entre els homes”, ha afegit Villanueva.
El perfil de les persones que busquen ajuda
Una de les dades més destacades és que les persones de 35 a 65 anys són les que més utilitzen aquest servei, tot i que no hi ha un patró únic. Els orientadors voluntaris, que són formats específicament per aquesta tasca, estan preparats per gestionar una àmplia gamma de situacions emocionals complexes, des de la desesperança fins a conductes suïcides concretes.
El Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona és atès per un equip de persones voluntàries anomenades “orientadors”, que són seleccionades i formades en tècniques d’escolta activa i suport emocional. La coordinació d’aquest servei està a càrrec de professionals en salut mental, amb el suport d’un comitè d’experts. “L’acollida i l’escolta activa són fonamentals en aquests casos. El nostre objectiu és ajudar la persona a identificar el seu dolor i a donar-li suport per sortir d’aquesta situació de crisi”, ha explicat Sergi Garcia, director tècnic del servei.
Un servei disponible les 24 hores del dia
El Telèfon de Prevenció del Suïcidi està disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, i és totalment gratuït. El número de telèfon és el 900925555, i està operatiu gràcies a la col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança i diversos professionals de la salut mental.