El formatge és un dels productes més característics del nostre territori, però el Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos ha enviat una alerta per un producte fabricat i distribuït a Espanya. Un lot del formatge ‘Manchego Entrepinares’ conté listèria, un bacteri perillós que ha provocat que la Unió Europea emeti una alerta “greu”.
Tal com ha recollit El Periódico, va ser la mateixa companyia la que va detectar el bacteri en un dels seus productes. Per aquest motiu, Entrepinares ha compartit amb els seus clients algunes recomanacions si tenen el formatge en qüestió, el qual ja han retirat de la venda.
El formatge ‘Punta Manchego Entrepinares’ va ser examinat per la pròpia empresa fabricant
En primer lloc, la marca Cordier Food Group, sota la qual es comercialitza Entrepinares, ha demanat als seus clients que no consumeixin els productes. A més, han informat que els damnificats poden retornar el producte als seus supermercats aconseguint el reemborsament de l’import del formatge ‘Manchego Entrepinares’.
El producte afectat és ‘Punta Manchego Entrepinares’, elaborat amb llet crua i el lot afectat és el B95613. La data de consum preferent és el 28 d’abril del 2025 i s’estima que va estar disponible als supermercats des del 28 de febrer d’aquest any. En el cas que els consumidors encara ho tinguin, haurien de retornar-lo als supermercats, però en el cas en què l’hagin consumit també hi ha mesures preventives.
La listèria pot provocar conseqüències “greus” en persones vulnerables
El bacteri de la listèria és perillós encara que en algunes persones els símptomes poden ser lleus. Tot i això, en el cas d’embarassades, nadons, ancians o persones amb el sistema immunitari debilitat poden provocar efectes greus. Alguns dels efectes més comuns són els vòmits, febre, nàusees, diarrea o problemes musculars. Per aquests motius, les autoritats recomanen que si es té qualsevol d’aquests símptomes, els usuaris visitin als seus metges.
Entrepinares espera que aquesta alerta sanitària no afecti molta gent, però en el cas en què hi hagi alguns damnificats, aquests han de comunicar la situació als seus doctors. Els sanitaris han de conèixer aquesta informació per poder realitzar un diagnòstic precís, ja que la listèria és un bacteri que pot provocar conseqüències greus. Per aquest motiu, els productes encara s’estan retirant de la comercialització per prevenir incidents relacionats amb el lot afectat.