El president del Banc dels Aliments de Lleida, Antoni Fo, reconeix que la situació de moltes famílies és “molt dolenta” i demana “molta col·laboració” ciutadana perquè a cap persona “no li pot faltar un plat a taula”.
El director del Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida, Oriol Berenguer, ha explicat que el Gran Recapte enguany canvia de format perquè la recollida i classificació dels productes que es feia altres anys requereix la col·laboració de molta gent i cal evitar els contactes. Els donatius, ha explicat, es podran fer directament a la caixa del supermercat amb donatius directes d’1 a 50 euros del 16 al 21 de novembre. A més, durant els dies 20 i 21 es reforçaran alguns supermercats amb voluntaris, per informar dels canvis als compradors.
També s’ha obert el Gran Recapte a mercats municipals i botigues petites que vendran tiquets perquè veïns del barri hi puguin comprar menjar. Per últim, ha afegit, del 16 de novembre al 15 de desembre es podran fer col·laboracions econòmiques per Internet.
El Banc dels Aliments va distribuir unes 900 tones de menjar del gener al novembre de 2019 i en el mateix període d’aquest any s’ha arribat a unes 1.300. Des del Banc calcun que en total es distribuiran un 35% més d’aliments que l’any passat. Tot i que no és la crisi alimentària més severa, ha estat la més “sobtada”. Berenguer ha explicat que amb la crisi financera del 2008 es va arribar a les xifres més altes però “va arribar de manera més progressiva”. Es van arribar a atendre unes 36.000 persones l’any 2012, ha recordat. La dificultat actual, però, és que l’economia s’ha aturat “de manera sobtada” i els ha obligat a una resposta “molt ràpida”.