Dimarts, 16 de juliol de 2024
És notícia

Mor l’actor Donald Shuterland a 88 anys

Avatar photo
L’actor, d’origen canadenc, va participar en més de 200 pel·lícules i sèries de televisió

L’actor Donald Sutherland, protagonista de desenes de pel·lícules, ha mort als 88 anys després d’una llarga malaltia. El seu fill, el també actor Kiefer Sutherland, ha declarat: “Amb el cor apesarat, us dic que el meu pare, Donald Sutherland, ha mort. Personalment crec és que un dels actors més importants de la història del cinema”.

“Mai s’ha deixat vèncer per un paper, bo, dolent o lleig. Estimava el que feia i feia el que estimava, i mai es pot demanar més que això. Una vida ben viscuda”, rebla Kiefer.

Sutherland va intervenir en unes 200 pel·lícules en una carrera de més de mig segle. La notícia ha estat rebuda amb una efusió de suport i homenatges. L’actor Rob Lowe, que va protagonitzar al costat de Sutherland a la minisèrie Salem’s Lot, va qualificar el seu antic coprotagonista com “un dels nostres millors actors”.

Cary Elwes, coprotagonista de la pel·lícula de televisió Uprising del 2001, va dir que estava “devastat” per la mort de Sutherland.

UNA VIDA LLARGA I FRUCTÍFERA

Nascut a New Brunswick, Canadà, Sutherland va començar com a reporter de notícies de ràdio abans de viatjar a Londres el 1957 per estudiar a la London Academy of Music and Dramatic Art. Després va assumir petits papers al cinema i la televisió britànics.

Els seus primers papers d’alt perfil van ser en pel·lícules de guerra com Els dotze del patíbul de 1967, Els Herois de Kelly i M*A*S*H de 1970.

El primer ministre canadenc Justin Trudeau ha declarat sentir-se profundament, impactat per les estrelles, quan va conèixer Sutherland per primera vegada.
“Els meus pensaments van a Kiefer i a tota la família Sutherland, així com a tots els canadencs que sens dubte estan tristos d’aprendre, com estic ara”, va dir.

“Era un home amb una forta presència, una brillantor en el seu ofici i un veritablement un gran artista canadenc”, va afegir.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va dir que Sutherland era un “actor únic que va inspirar i va entretenir el món durant dècades”.

En un homenatge a Instagram, Jane Fonda, que va ser parella de l’actor, va descriure Sutherland com un “actor brillant” amb qui va compartir “bastantes aventures”, incloses actuacions a militars actius durant una gira contra la guerra del Vietnam a Hawaii, Japó i Filipines. “Tinc el cor trencat”, va afegir.

UNA ESTRELLA POC CONVENCIONAL

La dècada de 1970 també el va veure com un membre de l’IRA a The Eagle Has Landed, un professor universitari fumador de marihuana a la National Lampoon’s Animal House i el protagonista del remake de 1978 d’Invasion of the Body Snatchers.

A la dècada de 1980, Sutherland va interpretar el pare d’un adolescent suïcida a Ordinary People. Cap als anys 2000 va aparèixer en sèries televisives com Dirty Sexy Money i Chief commander.

Malgrat els seus nombrosos papers, mai va ser nominat a l’Oscar. Va rebre un premi de l’Acadèmia honorífic el 2017.

Sutherland va ser conegut pel seu activisme polític al llarg de la seva carrera i va protestar contra la guerra del Vietnam al costat de Fonda.
T

ambé va canalitzar les seves creences en alguns dels seus papers, com ara Els jocs de la fam: Mockingjay – Part 2, on va interpretar el tirànic president Snow.

“Vam demanar a l’home més amable del món que retratés el dictador més corrupte i despietat que hem vist mai”, va publicar el compte oficial dels Jocs de la Fam a X

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

10 − 3 =

Notícia anterior

75 joves de Vilafranca han cursat el curs 2023-2024 un Programa de Formació i Inserció

Notícia següent

Un menor de 14 anys pateix ferides greus per l’explosió d’un petard a Figueres

Notícies relacionades