ATENCIÓ | Descobreixen una mutació en els llops de Txernòbil que els protegeix contra el càncer

Avatar photo
Els científics tenen l’esperança que la identificació d’aquestes mutacions en humans redueixi el risc d’aquests de patir càncer

Del terrible accident nuclear que el 1986 es va produir en un dels reactors de la central nuclear ucraïnesa de Txernòbil, també n’ha sortit alguna cosa bona. I és que la radiació produir mutacions genètiques en molt animals de la zona, ara pràcticament deshabitada.

Ja se sabia que alguns ocells, amb dosis de radiació per sobre de la mitjana, havien desenvolupat una certa immunitat als efectes d’aquesta, com si l’exposició continuada a dosis baixes de radioactivitat actués a la manera d’una vacuna.

I és que segons un estudi citat pel NY Post, els llops a Txernòbil no semblen veure’s afectats per l’exposició diària a alts nivells de radiació i, a més, mostren diferències en els seus sistemes immunitaris comparats amb els llops normals, una mica com els pacients humans que han estat sotmesos a radioteràpia.

La biòloga evolutiva i ecotoxicòloga Cara Love, del laboratori de Shane Campbell-Staton a la Universitat de Princeton, va presentar les troballes de la seva recerca a la Reunió Anual de la Societat de Biologia Integrativa i Comparativa el mes passat.

Love i el seu equip van col·locar collarets GPS amb dosímetres de radiació als llops salvatges i van prendre mostres de sang per comprendre millor com aquests animals responen a la radiació.

RESISTÈNCIA AL CÀNCER

Els resultats van revelar que els llops de Txernòbil estan exposats a nivells significativament alts de radiació, sis vegades més que el límit legal de seguretat per als humans.

Malgrat aquesta exposició, semblen haver desenvolupat mecanismes de resistència al càncer, cosa que podria tenir implicacions importants per a la investigació i el tractament del càncer en els humans.

Així els científics tenen l’esperança que la identificació d’aquestes mutacions en humans redueixi el risc d’aquests de patir càncer.

A més, els descendents de les mascotes dels residents anteriors a la zona, coneguts com a gossos de Txernòbil, també podrien posseir una resiliència similar al càncer, malgrat que encara no han estat estudiats de manera exhaustiva.

Tot i això, el treball de recerca s’ha vist obstaculitzat per la pandèmia de COVID-19 i, més recentment, pel conflicte en curs entre Rússia i Ucraïna, que ha impedit que els científics tornin a la Zona d’Exclusió de Txernòbil per continuar la seva investigació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Balaguer s’adhereix a la campanya per la prevenció del suïcidi

Notícia següent
famílies d'acollida a la guerra d'Ucraïna

Crit d’ajuda d’una menor: “la família d’acollida amb qui vivia a Ucraïna em maltractava, no vull tornar”

Notícies relacionades