La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) s’ha marcat com un objectiu que la regió que ressegueix aquesta serralada sigui “resilient” contra el canvi climàtic el 2050.
Així figura en l”Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic’ que ha redactat l’entitat i ha presentat aquest dilluns la coordinadora de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic de la CTP, Eva García Balaguer, en el 39è Consell Plenari de l’entitat a Alp (Girona).
En concret, es vol aconseguir una gestió sostenible de la diversitat de recursos ambientals dels Pirineus, i que l’ordenació del territori i els sistemes de prevenció “protegeixin” la població de muntanya dels riscos associats al canvi climàtic.
A més a més, es proposa que l’economia de la regió faci una transició ecològica, energètica i climàtica, i que el territori actuï com un “embornal de carboni” i contribueixi a la neutralitat energètica.
El document consta de 15 desafiaments i 32 línies d’actuació, compta amb un sistema de governança per fer seguiment de l’estratègia i una metodologia cooperativa, i s’ha buscat que sigui vàlid per a tot el territori.
En concret, s’ha redactat tenint en compte les particularitats de les quatre comunitats autònomes espanyoles (Catalunya, Aragó, Navarra i País Basc), les dues regions franceses (Occitània i Nova Aquitània) i l’Estat d’Andorra que formen part de la CTP.
“Els Pirineus estan preparats, hi ha una nova eina amb enfocament transfronterer, amb una aposta a mitjà i llarg termini”, ha afirmat García Balaguer.