Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

La Lira Vella de Tremp encara una setmana decisiva per tornar a tenir vida

Avatar photo

L'objectiu és recuperar aquest local espoliat durant la Guerra Civil i convertir-lo en la seu de l'Ateneu del Pallars

La Lira Vella és un edifici històric de Tremp espoliat durant la Guerra Civil que ara un grup de persones vol recuperar amb un doble objectiu: tornar a donar-li vida i convertir-lo en la seu de l’Ateneu del Pallars.

 

És un edifici privat i per adquirir-lo els seus impulsors estan utilitzant el mateix sistema de finançament que fa cent anys ja va permetre a la Societat Coral La Lira comprar l’immoble.

 

L’Ateneu ha emès 300 emprèstits de 500 euros retornables els quals se sostenen sobre el valor de l’edifici. La finalitat de l’entitat és recollir 150.000 euros aquest gener. El termini finalitza dimarts, i per això des de l’Ateneu fan una crida a la ciutadania per col·laborar en la compra d’aquest edifici emblemàtic del municipi.

 

L’Ateneu del Pallars ha nascut per una inquietud dels joves del Jussà pel desenvolupament sociocultural del Pallars. Fer-ho des d’un edifici emblemàtic dona un valor afegit al projecte i com assenyalen els seus promotors, volen fer servir “un símbol del passat per a revitalitzar el present”.

 

La Societat Coral La Lira, fundada l’any 1877, va comprar l’edifici el 1922 fent una gran tasca de dinamització cultural de la zona. Ja aleshores, gràcies a la col·laboració ciutadana, es va aconseguir adquirir la Lira Vella a través d’emprèstits de vint-i-cinc pessetes de diversos socis. Va ser el centre neuràlgic de la vida cultural de Tremp i rodalies fins que va arribar la Guerra Civil i va ser espoliat.

 

Posteriorment va acabar a mans privades. Actualment, està en un estat d’abandonament on les restes de La Lira Vella havien quedat ocultes i han sortit a la llum durant el procés de creació del nou Ateneu del Pallars.

 

Soci impulsor

Els promotors de l’Ateneu del Pallars consideren que “és una responsabilitat de tota la societat preservar la memòria i treballar per construir un futur social i digne per a tothom”. I amb aquesta idea han creat la figura del soci impulsor, per avaluar el suport social del projecte i sumar socis compromesos.

 

Consideren que aquest edifici ha de retornar a la societat, qui el va adquirir fa cent anys, no a les institucions ni a un particular i d’aquesta manera dignificar-lo.

 

Des de l’Ateneu Pallars també han creat la figura dels socis impulsors. Es tracta de persones que aporten una quota d’inscripció i es converteixen en sòcies de l’entitat.

 

Des de la Federació d’Ateneus de Catalunya els donen suport i han iniciat una campanya per a recollir donacions pel projecte pallarès com a iniciativa singular en la recuperació d’ateneus espoliats pel franquisme.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un accident d’autobús a Barcelona deixa 2 persones ferides

Notícia següent

Misteriosa desaparició: Troben el cotxe d’un home desaparegut al juliol

Notícies relacionades